Secretul cozonacilor ca la carte constă în răbdare și ingredientele de calitate. Dacă îi frământați suficient și aveți răbdare să îi lăsați să se dospească cât trebuie, reușita va fi una sigură. Astăzi vă prezentăm o rețetă celebră de cozonac, poate cea mai cunoscută și mai apreciată de pe internetul românesc: rețeta de cozonaci a lui Chef Cătălin Scărlătescu. 

Pufoși, crescuți, aromați și umpluți cu cremă de ciocolată de calitate, acești cozonaci sunt perfecți pentru mesele de sărbătoare și nu numai. 

Rețeta de cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu
Timp total 3 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 250 gr zahăr
  • 450 ml lapte
  • 5 ouă
  • 50 gr drojdie proaspătă
  • 300 gr unt belgian
  • 500gr nucă
  • 200gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie
  • nucă
  • rahat
  • stafide

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie calde, la temperatura camerei.

Faceți o maia din 100 ml lapte, drojdie și 3 linguri de făină. Lăsați-o până când își dublează volumul.

Fierbeți restul de lapte cu zahărul și amestecați până când acesta s-a topit. Separați ouăle și frecați gălbenușurile cu un praf de sare. Cerneți făina într-un vas și adăugați, pe rând, gălbenușurile, laptele cu zahărul, untul topit, portocala confiată și coaja de lămâie și amestecați bine.

Frământați cu mâna, până când obțineți un aluat omogen și elastic. Lăsați aluatul la dospit aproximativ o oră, acoperit cu un prosop.

Întindeți o bucată de aluat pe suprafața de lucru. Puneți crema de ciocolată belgiană și nucă măcinată, rahat și stafide și rulați. Procedați la fel cu încă o bucată și împletiți-le. Vă trebuie patru bucăți de aluat, pentru doi cozonaci din cantitățile de mai sus.

Așezați cozonacul în tavă, ungeți cu ou bătut și mai lăsați la crescut o oră și jumătate.

Dați cozonacii la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 160 de grade, pentru 45-60 de minute, în funcție de tipul cuptorului.