Dacă vrei să încerci o salată caldă, diferită de cele clasice, trebuie să încerci salata verde opărită cu iaurt. Este perfectă lângă chiftele sau șnițele. Se face repede și este ideală dacă vrei să mănânci mai sănătos, dar fără să stai ore în bucătărie.

Poți adapta această rețetă și cu spanac sau lobodă. Procedezi exact la fel. În plus, dacă vrei să o faci mai light, poți înlocui iaurtul cu lapte bătut sau chefir.

Preparare 15 minute
Gătire 10 minute
Timp total 25 minute

Ingrediente

  • 1 salată verde mare
  • 500 ml iaurt simplu, cât mai cremos
  • 2-3 linguri oțet (după gust)
  • 4 căței de usturoi, pisați sau tocați fin
  • Sare - după gust (aprox. 1 linguriță la început, ajustezi la final)
  • Piper negru măcinat - după gust (aprox. 1/4 linguriță)
  • Opțional: 100 ml apă (dacă iaurtul e prea gros)

Mod de preparare

Începi cu salata verde. O speli foarte bine, frunză cu frunză. Nu lăsa pământ sau nisip pe frunze. După ce ai spălat-o, rupe sau taie cotoarele tari. Frunzele le usuci cu șervete de hârtie sau le lași câteva minute într-o strecurătoare. Apoi, le tai bucăți mari sau le rupi cu mâna.

Separat, într-o cratiță, amesteci iaurtul cu usturoiul pisat, oțetul, sarea și piperul. Dacă ți se pare prea gros, adaugi și puțină apă. Amesteci bine să fie totul omogen. Apoi pui cratița pe foc mic. Ai grijă să nu fiarbă. Trebuie doar să fie foarte fierbinte. Amesteci continuu, să nu se prindă.

Când observi că sosul e fierbinte, dar încă nu dă în clocot, îl torni direct peste salata verde tăiată. Amesteci ușor, să se acopere bine toate frunzele. Apoi o pui în castron sau pe farfurii.

Poți să o servești imediat, călduță. Sau să o lași să se răcească.

Dacă vrei să-i dai un plus de savoare, poți presăra peste salată și câteva semințe de susan prăjite. Schimbă complet gustul.