Dacă vă plac baclavaua, cataiful și deserturile turcești, în general, atunci trebuie să încercați această rețetă de sarailie! Se face ușor și este o prăjitură extrem de gustoasă, cu care vă veți impresiona musafirii.
Sarailie poate fi făcută și în varianta de post, dacă înlocuiți untul cu ulei și vă puteți bucura de gustul ei deosebit și în perioada postului. Dintre toate prăjiturile și dulciurile turcești și arăbești, sarailie este preferata noastră. În funcție de cât de dulce vă place să fie, puteți pune mai puțin zahăr decât scrie în rețetă.
Timp total 30 minute
Ingrediente
- 1 pachet foi de plăcintă subțiri
- 200 g nucă
- 150 g fistic crud
- 100 g unt
- 50 ml ulei
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 400 ml apă
- 1 pliculeț zahăr vanilat
- 150 g zahăr
- 2 linguri miere
Mod de preparare
Mărunțiți nuca și fisticul într-un robot de bucătărie. Amestecați-le, dar păstrați 1-2 linguri de fistic pentru ornat.Tăiați foile de plăcintă pe jumătate. Topiți untul și amestecați-l cu ulei. Dacă faceți varianta de post, folosiți doar ulei, pe care îl încălziți puțin.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade.
Ungeți fiecare foaie cu o pensulă cu amestecul de unt și ulei. Presărați 2-3 linguri din amestecul de nucă și fistic și rulați ușor până la capăt. Puneți într-o tavă unsă cu unt și continuați până umpleți tava.
Ungeți sarailie cu unt și ulei și dați la cuptor pentru 20 de minute sau până când s-a rumenit.
Între timp, faceți siropul. Puneți într-o oală pe foc apa, zahărul și zahărul vanilat. Când zahărul s-a topit, puneți zeama de lămâie și lăsați siropul să fiarbă 5 minute.
Opriți focul și, după ce se răcește puțin, adăugați mierea și amestecați.
Când scoateți sarailie din cuptor, turnați siropul peste, cât prăjitura este încă fierbinte. Decorați cu fistic măcinat și serviți.
Poftă bună!