O altă variantă de sarmale de post este cea în care se folosește soia. Aceste sarmale de post cu soia pot fi servite atât calde cât și reci, cu mămăliguță și ardei iute.
Soia este un ingredient versatil și foarte popular în perioadele de post și în rândul persoanelor vegetariene sau vegane.
Rețeta de sarmale de post cu soia
Ingrediente
- O varză murată
- 200 de grame de soia granulată
- 200 de grame de orez
- Un ardei roșu
- Două cepe
- Trei morcovi
- O jumătate de țelină
- O legătură de mărar
- O legătură de pătrunjel
- Două frunze de dafin
- Patru linguri de bulion
- 150 de mililitri de ulei
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare
Înainte de orice altceva, desfaceți varza, spălați-o și puneți-o la desărat în apă rece. Într-un alt vas, puneți soia și turnați peste ea apă clocotită, astfel încât să fie acoperită.
Curățați legumele și tocați-le mărunt. Puneți uleiul la încins într-o cratiță și puneți legumele la călit. Când acestea s-au înmuiat, adăugați orezul și bulionul și mai lăsați pe fic timp de trei sau patru minute.
Asezonați compoziția cu sare și piper, după gust, după care lăsați-o la răcit. Acoperiți fundul oalei cu varză murată tocată, după care așezați sarmalele una lângă alta. Puneți câteva frunze de dafin printre ele.
Dizolvați bulionul în apă fierbinte și turnați-l peste sarmale. Acoperiți oala cu un capac și dați-o la cuptor pentru două ore, la 180 de grade Celsius. Lăsați sarmalele la răcit în cuptor.