Timp total 1 oră și 20 minute

Ingrediente

  • Tajine sau tagine (in berbera)
  • este un fel de mancare marocan
  • intitulat astfel dupa denumirea vasului in care se prepara mancarea. In Cipru
  • un vas similar
  • se numeste tawas. Oala tajine este confectionata din argila arsa si este formata din doua parti : unitatea de baza care este plata
  • circulara si are laturile joase
  • si un con mare
  • inalt sub forma de cupola
  • care are rolul de ...capac ! Capacul are rolul de a face posibila intoarcerea condensului in vasul de baza unde se pune carnea de pasare sau peste
  • miel
  • etc
  • legumele si /sau fructele destinate gatirii. Preparatul final este foarte gustos si bine aromat
  • datorita tuturor condimentelor specifice care se adauga. Tajine tunisiana este deosebita de cea marocana
  • seamana mai mult cu frittata italiana.
  • Tajine marocana
  • combina foarte des carnea de miel sau pui
  • prepelite
  • porumbei
  • peste sau vita cu masline
  • pere
  • mere
  • gutui
  • caise
  • stafide
  • prune uscate
  • nuci
  • seminte de pin
  • migdale
  • lamai confit
  • miere
  • smochine
  • rodie
  • curmale
  • etc. Cu o paleta foarte bogata de legume sau cu boabe : de naut
  • linte
  • fasole verde si boabe
  • mazare si altele. Este aromatizata cu un amestec de condimente si arome ca : scortisoara
  • usturoi
  • ghimbir
  • sofran
  • turmeric
  • chimen
  • boia de ardei
  • piper
  • curcuma
  • etc. Se serveste cu o garnitura de cous cous(cuscus)
  • de exemplu. Tajine si cous cous sunt considerate ca fiind preparate traditionale berbere ce au evoulat de-a lungul timpului. Se prepara in diverse combinatii
  • in toate colturile lumii. Paleta de ingrediente fiind atat de bogata si variata
  • fiecare poate da frau liber imaginatiei pentru a putea prepara o : tajine ! Totul este sa nu se inlocuiasca aromele si condimentele asa cum procedeaza anumite persoane ce spun ca gatesc preparate din bucataria asiatica si inlocuiesc
  • de exemplu
  • sosul dulce-acrisor cu sosul bechamel sau branza tofu cu telemea de oaie!
  • Ingrediente : 2 piepti de pui
  • 2 cepe
  • 2 fire praz
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 morcov mare
  • 2 cartofi mari
  • 1 capatana usturoi
  • ghimbir praf
  • 1/2 radacina ghimbir
  • un praf de curcuma
  • un praf sofran
  • piper alb
  • concentrat de pasare sau vita
  • 1 lamaie confit (murata).