Timp total 1 oră și 20 minute
Ingrediente
- Tajine sau tagine (in berbera)
- este un fel de mancare marocan
- intitulat astfel dupa denumirea vasului in care se prepara mancarea. In Cipru
- un vas similar
- se numeste tawas. Oala tajine este confectionata din argila arsa si este formata din doua parti : unitatea de baza care este plata
- circulara si are laturile joase
- si un con mare
- inalt sub forma de cupola
- care are rolul de ...capac ! Capacul are rolul de a face posibila intoarcerea condensului in vasul de baza unde se pune carnea de pasare sau peste
- miel
- etc
- legumele si /sau fructele destinate gatirii. Preparatul final este foarte gustos si bine aromat
- datorita tuturor condimentelor specifice care se adauga. Tajine tunisiana este deosebita de cea marocana
- seamana mai mult cu frittata italiana.
- Tajine marocana
- combina foarte des carnea de miel sau pui
- prepelite
- porumbei
- peste sau vita cu masline
- pere
- mere
- gutui
- caise
- stafide
- prune uscate
- nuci
- seminte de pin
- migdale
- lamai confit
- miere
- smochine
- rodie
- curmale
- etc. Cu o paleta foarte bogata de legume sau cu boabe : de naut
- linte
- fasole verde si boabe
- mazare si altele. Este aromatizata cu un amestec de condimente si arome ca : scortisoara
- usturoi
- ghimbir
- sofran
- turmeric
- chimen
- boia de ardei
- piper
- curcuma
- etc. Se serveste cu o garnitura de cous cous(cuscus)
- de exemplu. Tajine si cous cous sunt considerate ca fiind preparate traditionale berbere ce au evoulat de-a lungul timpului. Se prepara in diverse combinatii
- in toate colturile lumii. Paleta de ingrediente fiind atat de bogata si variata
- fiecare poate da frau liber imaginatiei pentru a putea prepara o : tajine ! Totul este sa nu se inlocuiasca aromele si condimentele asa cum procedeaza anumite persoane ce spun ca gatesc preparate din bucataria asiatica si inlocuiesc
- de exemplu
- sosul dulce-acrisor cu sosul bechamel sau branza tofu cu telemea de oaie!
- Ingrediente : 2 piepti de pui
- 2 cepe
- 2 fire praz
- 1 ardei gras rosu
- 1 morcov mare
- 2 cartofi mari
- 1 capatana usturoi
- ghimbir praf
- 1/2 radacina ghimbir
- un praf de curcuma
- un praf sofran
- piper alb
- concentrat de pasare sau vita
- 1 lamaie confit (murata).