Tajine de miel cu prune uscate este unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare din Maroc. Are un gust unic, o combinație echilibrată între dulce și sărat, cu carne fragedă și condimente care îi dau o aromă specială. Se gătește încet, la foc mic, tocmai pentru ca toate ingredientele să se îmbine perfect, iar carnea să devină moale și suculentă.

Dacă nu ai mai încercat preparate marocane, acesta este un început perfect – simplu de făcut, dar plin de gust.

Tajine de miel cu prune uscate

Dacă nu ai mai gătit niciodată un tajine, nu te speria. Nu e nimic complicat. E doar un fel de tocăniță gătită încet, dar cu mai multe condimente și un gust mai intens. În Maroc, acest fel de mâncare e foarte popular. O combinație între dulce și sărat, cu carne fragedă care se rupe ușor și un sos aromat. Secretul? Gătitul lent și ingredientele potrivite.

Ce e tajine-ul și de ce e special

Tajine-ul e, de fapt, numele vasului în care se gătește mâncarea. Arată ca o oală de lut cu un capac conic. Forma asta ajută la gătitul lent, păstrează umiditatea și face carnea fragedă. În Maroc, se gătește așa de sute de ani.

Dacă nu ai un tajine, nu e problemă. Poți folosi o oală obișnuită, doar să aibă un capac bun.

Mielul – carnea potrivită pentru acest fel de mâncare

Mielul este carnea ideală pentru acest fel de mâncare. De fapt, mielul este o carne extrem de apreciată în bucătăria marocană. Are un gust bogat, iar prin gătirea lentă devine extrem de fraged.

Dacă ai auzit că mielul are un miros puternic sau că e greu de gătit, nu e cazul aici. Prin combinarea cu mirodenii și prin fierberea îndelungată, carnea capătă o textură moale, suculentă și un gust echilibrat.

Secretul este să folosești o bucată bună – cel mai bine merge pulpa sau spata, tăiate în bucăți potrivite. Dacă fierbi carnea prea repede, devine tare. Dacă o gătești încet, la foc mic, se frăgezește și absoarbe toate aromele.

Prunele uscate – ingredientul care face diferența

Poate ți se pare ciudat să pui prune uscate într-o mâncare cu carne. Dar în bucătăria marocană e ceva normal. Prunele adaugă dulceață și fac sosul mai dens și aromat.

În plus, sunt sănătoase, pline de fibre și dau o notă aparte preparatului.

Condimentele – esențiale pentru un gust autentic

Un tajine adevărat nu există fără condimente. Ghimbir, scorțișoară, turmeric, piper, șofran. Fiecare are rolul lui. Scorțișoara nu e doar pentru prăjituri. În combinație cu mielul, dă o aromă subtilă, ușor dulce.

Turmericul nu doar că dă culoare, dar adaugă și un gust ușor piperat. Iar șofranul, dacă îl folosești, ridică tot preparatul la alt nivel.

Cum se servește

Tradițional, tajine-ul se servește direct din vasul în care a fost gătit, alături de pâine proaspătă. În Maroc, așa se mănâncă. Rupi o bucată și o înmoi în sos. Sosul este dens și aromat, iar pâinea ajută la savurarea fiecărei picături.

Dacă vrei o variantă mai lejeră, îl poți combina cu orez, cușcuș sau cartofi natur.


Aceasta este o mâncare care nu se face pe fugă. Se gătește încet, cu răbdare, pentru ca toate aromele să se întrepătrundă. Rezultatul? Un preparat spectaculos, simplu, dar incredibil de gustos.

Dacă vrei să aduci un strop de Maroc în bucătăria ta, încearcă această rețetă. E mai ușor decât pare!

Preparare 20 minute
Gătire 2 ore
Timp total 2 ore și 20 minute

Ingrediente

  • 1 kg carne de miel (de preferat pulpă sau spată, tăiată bucăți)
  • 200 grame prune uscate
  • 2 cepe mari, tocate mărunt
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, tocați fin
  • 1 linguriță ghimbir pudră
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță piper negru
  • 1 linguriță turmeric
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță șofran (opțional, dar recomandat pentru aromă)
  • 2 linguri miere
  • 50 grame migdale (prăjite, pentru decor)
  • 500 ml apă
  • 1 linguriță semințe de susan (pentru decor)

Mod de preparare

Într-o oală, încălzește uleiul de măsline. Adaugă ceapa și usturoiul. Gătește la foc mediu până devin moi.

Pune bucățile de miel și condimentele (ghimbir, scorțișoară, piper, turmeric, șofran și sare). Amestecă bine ca să se impregneze aromele.

Toarnă 500 ml de apă, astfel încât carnea să fie acoperită pe jumătate. Pune capacul și lasă la foc mic 1 oră și 30 de minute.

După 90 de minute, adaugă prunele și mierea. Amestecă și mai lasă pe foc încă 30 de minute.

Într-o tigaie uscată, rumenește migdalele câteva minute.

După ce carnea este fragedă și sosul a scăzut, stinge focul. Presară migdalele prăjite și semințele de susan peste tajine.

Note

  • Poți înlocui mielul cu carne de vită sau pui.
  • Pentru un gust mai intens, lasă carnea la marinat cu condimente și ulei de măsline timp de câteva ore înainte de gătire.