Alunele prajite si glazura de caramel aurie fac din acest tort un desert decadent.
Timp total 1 oră și 25 minute
Ingrediente
- 200g unt
- 250g zahar
- 2 oua, plus 2 galbenusuri
- 200ml smantana
- 1 1/2 lingurita esenta de vanilie
- 250g faina
- 1 lingurita praf de copt
- Pentru glazura de caramel:
- 300g zahar pudra
- 75g unt
- 225 ml smantana
- 50g alune, prajite
- fulgi de sare
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Intr-un bol mare, se bat untul si zaharul, folosind un mixer electric pana capata o culoare palida. Se adauga ouale si galbenusurile, pe rand, urmate de esenta de vanilie si smantana. Se incorporeaza faina si praful de copt, cu un varf de cutit mare de sare. Dupa ce amestecul este neted, se imparte in mod egal intre 2 tavi unse si captusite. Se da la cuptor timp de 30-35 de minute, pana cand a crescut, capata o culoare aurie. Se scoate din cuptor, se raceste in tavi timp de 10 minute, apoi se coate si se lasa sa se raceasca complet.2. Pentru glazura de caramel, se pune zaharul intr-o tigaie mare si se incalzeste foarte usor, fara a amesteca, pana cand se topeste zaharul si se transforma in caramel. Se ia tava de pe foc, apoi se adauga unt, avand grija deoarece poate sari. Odata ce untul s-a topit, se adauga smantana, apoi se pune din nou la foc mic. Se amesteca timp de 3-4 minute pana se ingroasa.
3. Se transfera caramelul intr-un castron curat si se lasa sa se raceasca complet, apoi se adauga alunele. Cel mai rapid mod de a raci caramelul este de a pune vasul intr-un bol mai mare plin cu cuburi de gheata si apa. Se amesteca pana se ingroasa, devine mat si capata o culoare pala. .
4. Cand glazura de caramel este foarte groasa, se raspandeste o treime din cantitate pe unul dintre blaturi. Se acopera cu al doilea blat, apoi raspandeste caramelul ramas peste tort, cu ajutorul unui cutit pentru a netezi partea superioara si partile laterale. Se imprastie fulgi de sare de mare pe partea de sus si se serveste.