Mousse-ul din acest tort este foarte cremos si are o aroma de alune care iti va bucura papilele gustative.
Timp total 1 oră
Ingrediente
- 5 oua
- 155g zahar pudra
- 2 lingurite pasta de vanilie
- 50g faina
- 2 1/2 linguri cacao
- 1/2 lingurita praf de copt
- 150g ciocolata neagra, tocata (70% cacao)
- 50g unt
- Pentru mousse:
- 2 oua, separate
- 60g zahar pudra, cernut
- 100g ciocolata neagra, topita, racita (70% cacao)
- 2 linguri lichior Frangelico
- 300ml smantana
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se ung 2 tavi de chec cu ulei si se tapeteaza cu hartie de copt.2. Folosind un mixer, se bat ouale, zaharul si vanilia intr-un bol pana se ingroasa si capata o culoare palida. Se combina faina, cacao si praf de copt intr-un bol. Se cerne o treime din amestecul de faina peste amestecul de ou. Folosind o lingura mare de metal se amesteca pana se combina. Se repeta cu amestecul de faina ramasa. Se imparte in mod egal intre tavile pregatite si se netezesc suprafetele. Se dau la cuptor timp de 15 minute.Se pun deoparte sa se raceasca complet.
3. Itre timp, pentru a face mousse-ul, cu ajutorul unui mixer electric, se bat galbenusurile de ou si zahar pudra intr-un castron pana se ingroasa. Se adauga ciocolata si Frangelico. Se bate smantana intr-un bol pana cand se formeaza varfuri usor rigide. Folosind o lingura mare de metal, se adauga smantana in amestecul de ciocolata. Folosind un mixer, se bate albusul de ou intr-un vas curat, uscat, pana cand se formeaza varfuri usor rigide. Se adauga o treime din albusul de ou in amestecul de ciocolata. Se repeta cu restul de ou alb. Se acopera suprafata cu folie de plastic.
4. Se unge o tava de chec cu ulei si se tapeteaza cu folie de plastic. Se intorc blaturile de tort pe un platou. Se scoate hartia. Se pune blatul de tort in tava pregatinda, taind din el pentru a se potrivi doar pe baza tavii si pe margini. Se pastreaza blatul ramas.
5. Se pune jumatate din mousse peste blatul din tava pregatita. Se adauga o bucata de blat, presand usor si se toarna mousse-ul ramas deasupra. Se acopera cu o alta bucata de blat. Se inveleste in folie de plastic si se pune in frigider timp de 4-6 ore sau peste noapte pentru a se intari.
6. Se amesteca ciocolata si untul intr-o cratita la foc mic pana cand ciocolata se topeste si amestecul este neted. Se toarna peste tort si se serveste.