O felie de tort reprezinta cel mai fin desert.
Timp total 1 oră și 40 minute
Ingrediente
- Pentru blat:
- 330ml lapte
- 200g ciocolata neagra (60% cacao)
- 65g faina
- 200g migdale macinate
- 55g cacao
- 1 lingurita praf de copt
- 165g unt
- 330g zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 4 oua, usor batute
- Pentru glazura:
- 330ml smantana lichida
- 500g ciocolata neagra (60% cacao)
- 200g zahar pudra
- 130g unt
Mod de preparare
1. Pentru a face glazura, se pun smantana si ciocolata impreuna intr-un castron mare, termorezistent, asezat peste o cratita cu apa, pusa la fiert. Se amesteca pana se topeste ciocolata si compozitia este omogena. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi, folosind un mixer electric, se adauaga zaharul si se amesteca pana se topeste. Se adauga untul topit. In cazul in care glazura pare uleioasa, se mai adauga smantana si se bate amestecul pana se omogenizeaza. Odata ce toate untul a fost incorporat, se acopera glazura cu o bucata de folie si se pune undeva rece (dar nu la frigider) timp de 4-5 ore, pana devine ferma in partea de sus.2. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se ung 3 forme de tort, se tapeteaza cu hartie de copt si se pun deoparte.
3. Pentru blat, se pun 100ml de lapte cu ciocolata intr-un bol asezat peste o tigaie de apa fierbine, amestecand din cand in cand, pana cand se topeste ciocolata. Se raceste usor.
4. Se cern faina, migdalele, cacao si praf de copt intr-un bol, alaturi de un varf de cutit de sare. Intr-un alt bol mare, se bat untul cu zaharul, folosind un mixer electric, pana cand compozitia este cremoasa. Se adauga esenta de vanilie, apoi ouale, pe rand, alternativ cu o lingura de amestec de faina pentru a impiedica inchegare amestecului. Odata ce toate ouale sunt incorporate, se adauga ciocolata, apoi restul de faina. In cele din urma, se adauga laptele ramas.
5. Se imparte aluatul in mod egal intre cele 3 tavi. Se baga la cuptor timp de 30-35 de minute, pana cand un bat impins in mijloc iese curat. Se lasa sa se raceasca in tavi timp de 10 minute, apoi se scot si se lasa sa se raceasca complet.
6. Dupa ce glazura s-a intarit usor, se intinde peste unul dintre blaturi. Apoi se adauga, deasupra, al doilea blat. Se repeta pana cand se pune si ultimul blat. Se adauga glazura deasupra si partile laterale. Cu ajutorul unui cutit, se intinde astfel incat sa fie cat mai neteda. Se lasa undeva la rece, apoi se feliaza si se serveste.