Aceasta reteta de caramel sarat este un desert ideal pentru petreceri.

Trifle Cu Banane Si Caramel Sarat
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 6 linguri de rom
  • 1 lingura de sirop de artar
  • 12 piscoturi
  • 2 banane mari
  • 300ml smantana
  • Pentru sosul de caramel sarat:
  • 50g unt
  • 75 g zahar
  • 50g zahar
  • 150 g sirop auriu
  • 120ml smantana
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita fulgi de sare de mare
  • Pentru crema:
  • 300 ml lapte
  • 175ml smantana
  • 6 galbenusuri
  • 50g zahar
  • 1 lingura de pasta de vanilie
  • 20g malai
  • 10g faina
  • Pentru nuci caramelizate:
  • 75g nuci, bucati
  • 40g zahar pudra
  • 1 lingura de unt moale
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie

Mod de preparare

1. Pentru a face sosul de caramel, se amesteca untul, zaharul si siropul auriu intr-o tigaie la foc mic timp de 10-15 minute pana cand zaharul se topeste si amestecul este neted. Se adauga 120ml smantana, 1 lingura de esenta de vanilie si sare de mare. Se lasa sa se raceasca.

2. Pentru crema, se pun laptele si 175 ml de smantana intr-o cratita si se da in fiert. Intre timp, se amesteca galbenusurile de ou si zaharul intr-un castron pana cand este amestecul este palid si gros, apoi se adauga pasta de vanilie, malaiul si faina. Se toarna smantana si laptele, apoi se amesteca. Se pune amestecul intr-o cratita si se gateste, la foc mic, amestecand, pana cand este groasa si lucioasa. Nu se lasa sa fiarba. Se toarna intr-un castron si se lasa sa se raceasca.

3. Se amesteca romul si siropul de artar intr-un vas. Se inmoaie fiecare piscot, apoi se pun pe fundul unui vas. Se taie bananele in felii subtiri, apoi se aseaza peste piscoturi. Se adauga 175g de sos de caramel peste, se pune crema deasupra, cu o lingura, apoi se acopera si se raceste.

4. Pentru nucile caramelizate, se incalzeste cuptorul la 200C si se pun pe o foaie de copt. Se coc nucile timp de 8 minute, apoi se racesc. Se pun 40 g de zahar si 90 ml de apa intr-o cratita mica, la o temperatura scazuta pana cand zaharul se dizolva. Se adauga un varf de sare, 1 lingura de unt si 1/2 lingurita de vanilie, se pune pe foc si se fierbe pana se ingroasa. Se adauga nucile si se fierbe pana se acopera cu caramel. Se scot pe o foaie si se lasa sa se raceasca.

5. In scurt timp, inainte de servire, se bate smantana pana se ingroasa si se pune deasupra prajiturii. Se imprastie sos de caramel, se adauga nucile, apoi se serveste cu sosul ramas.