Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Atat Australia cat si Noua Zeelanda se straduiesc sa obtina actiuni pe piata mierii de Manuka, piata care a crescut rapid in ultimii ani, datorita popularitatii de care se bucura acest tip de miere, considerata un superaliment.

Noua Zeelanda pare sa aiba cele mai mari sanse in ceea ce priveste drepturile de comercializare, conform bloomberg.com, dar nici Australia nu face pasi inapoi.

Dar de ce se lupta doua piete mondiale importante pe acest sortiment de miere? Iata tot ce trebuie sa stiti despre mierea Manuka, pretinsele sale beneficii asupra sanatatii si ceea ce este in spatele acestui nou impuls guvernamental pentru stabilirea "proprietarului".

Ce este mierea de Manuka?

Mierea de Manuka provine de la albinele care polenizeaza Leptospermum Scoparium, sau arborele de Manuka, ce creste predominant in Noua Zeelanda si in Australia. Alte specii din acest arbust cresc peste tot in lume, dar nu produc florile de care albinele au nevoie pentru a produce miere de Manuka.

Cuvantul "manuka" este originar din Maori, limba nativa a populatiei din Noua Zeelanda si anumite parti sustin ca doar mierea certificata in Noua Zeelanda ar trebui sa poarte, de fapt, numele. In timp ce planta creste in ambele locatii, este aparent, mult mai comuna in Noua Zeelanda, lasand piata australiana sa lucreze cu resurse limitate, in timp ce cererea este in crestere.

Mierea de manuka din Noua Zeelanda are chiar si o asociatie de partea sa: UMF.

Ce este UMF?

Unique Manuka Factor Honey Association confera o marca de calitate a mierii de Manuka si lucreaza cu apicultorii pentru a informa publicul cu privire la beneficiile produsului.

Asociatia are grija ca produsele care poarta marca sa isi pastreze standardele ridicate si angajeaza companii independente pentru a verifica mostre de produse. Lupta, de asemenea, sa inregistreze oficial numele, iar anul trecut a depus o cerere catre guvern pentru a proteja produsul.

John Rawcliffe, purtator de cuvant al UMF, crede ca mierea ar trebui sa se bucure de aceeasi protectia ca si Champagne. El a declarat pentru Bloomberg ca "as putea sa luam niste porumb si sa fac whisky, dar asta nu inseamna ca se va putea numi whisky scotian".

De unde provine mierea de Manuka?

Mierea de Manuka se produce atat in Noua Zeelanda cat si in Australia si provine dintr-o planta cu flori care face parte din familia Myrtaceae, ca si arborele de ceai.

Cat costa mierea de Manuka?

Un borcan de 250 de grame de miere de Manuka costa in jur de 30 de dolari. Este posibil ca acest sortiment de miere sa nu fie disponibil in magazinele obisnuite, dar magazinele cu produse naturale o au pe stoc, de obicei.

Cat este de diferita mierea de Manuka fata de mierea de flori salbatice sau cea de trifoi?

Mierea de Manuka are un gust "pronuntat", pe langa dulceata ei, pe care multi il considera unic pentru acest produs, iar textura sa nu este la fel de cremoasa ca alte soiuri de miere.

Cu ce pretinse beneficii pentru sanantate este asociata mierea de Manuka?

Dr. Peter Molan, profesor universitar de biochimie in Noua Zeelanda, a inceput sa cerceteze beneficiile pentru sanatate ale mierii de Manuka in 1981.

Se crede ca mierea calmeaza afectiunile digestive, inclusiv refluxul acid si infectiile fungice.

De asemenea, se pare ca ajuta la atenuarea problemelor cailor respiratorii superioare, cum ar fi sinuzita, alergii si gat inflamat, pe langa stimularea sistemului imunitar. La fel ca orice alt tip de miere, se spune ca lupta impotriva infectiei.

Celebritati si autori de carti de bucate ca Gwyneth Paltrow, Oprah, Dr. Oz sau Kourtney Kardashian promoveaza beneficiile asupra sanatatii asociate cu mierea.

Pe masura ce pretul creste, la fel si produsele contrafacute.

Sunt nutritionistii de acord cu pretinsele beneficii?

Parerile nutritionistilor sunt adesea impartite, dar multi tind sa fie de acord cu beneficiile pentru sanatate asociate cu mierea de Manuka.

Oamenii de stiinta au studiat modul in care distruge bacteriile, iar studiile au demonstrat ca poate ajuta la vindecarea ranilor pielii.

Cu toate acestea, exista unele situatii in care nutritionistii recomanda prudenta cu privire la consumul de miere: copiii sub 12 luni pot fi suspecti de botulisim si nu ar trebui sa o consume.

Continutul ridicat de glucoza din miere o face potential daunatoare pentru diabetici.

De ce se lupta doua tari pentru drepturile de proprietate asupra numelui?

Pe scurt, pentru bani. Produsul a ajuns la un pret de peste 1.000 dolari pe kilogram pe piata mondiala, la inceputul acestui an, devenind unul dintre cele mai scumpe exporturi din Australia si Noua Zeelanda si nu da semne de scadere in popularitate.

In cazul in care Noua Zeelanda reuseste sa patenteze numele, ar putea avea un monopol pe o cultura de nisa.