Stii deja ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Nu e nevoie sa iti mai spunem ca n-ar trebui sa sari niciodata peste el. Prima masa a zilei iti asigura energie pentru tot ce ai de facut mai departe, este baza unei diete echilibrate si unui stil de viata sanatos.
Daca iti place sa calatoresti, sigur ai observat ca in fiecare tara mancarea da un farmec aparte locului si peste tot gasesti ceva autentic, original, pe care nu l-ai mai gustat in alta parte. Micul dejun nu face exceptie si, chiar daca in unele culturi seamana cu ce esti obisnuit sa mananci acasa, s-ar putea sa ajungi si in locuri in care nu stii ce ai in farfurie.
Am facut o calatorie virtuala in jurul lumii si am ales cele mai interesante preparate pe care le poti intalni la micul dejun. Trecand peste banalele mezeluri si branzeturi pe care le gasesti la orice hotel cu mic dejun tip bufet suedez, sunt tari care si la micul dejun au un preparat specific. De la vecinii bulgari, pana in Asia sau America Latina, asta mananca 11 popoare la prima masa a zilei:
Marea Britanie
Probabil cel mai consistent mic dejun, care ar putea tine loc lejer de o masa completa: fasole, carnati, bacon, oua, ciuperci. Evident ca nu lipsesc painea prajita si o cana de ceai sau cafea.
Polonia
Pączki, un fel de gogosi traditionale, cu glazura deasupra.
Bulgaria
Banitza, o placinta sarata, cu aluat foietaj, oua si branza feta.
Rusia
Oladi, un fel de clatite moi pe interior si crocante la exterior. Se servesc fierbinti, cu smantana, miere, gem sau zmeura proaspata.
Australia
Daca ai ajuns in Australia, atunci sigur vei manca la micul dejun Vegemite. Este o pasta pe care o poti pune pe paine, sandvisuri sau biscuiti, facuta din drojdie de bere, legume si condimente.
A devenit un brand cu o traditie de aproape 100 de ani si este, poate, cel mai reprezentativ produs culinar al lor.
China
Youtiao, un aluat foarte aerat, prajit. Se servesc cu lapte de soia alaturi sau, si mai bine, inmuiate in lapte.
Singapore
Congee nu lipseste niciodata din micul dejun traditional in Singapore. Este un fel de porridge de orez, cu carne tocata de porc si ceapa verde.
Iran
Haleem, o combinatie intre supa si tocanita, foarte consistenta, facuta din grau, linte, carne si condimente.
Israel
Shakshuka, un sos facut din ceapa, ardei, sos de rosii, deasupra caruia se pun la final oua si se da la cuptor pana cand ouale s-au gatit. Se poate servi cu verdeturi deasupra si neaparat paine prajita.
Tarile Arabe
Micul dejun in tari precum Maroc, Libia, Egipt, Siria, Arabia Saudita, Emiratele Arabe etc este intotdeauna foarte bogat. Contine mai multe feluri de paine, multe sortimente de branza, unt, dulceturi, miere, masline verzi si negre, oua, fructe, ceai negru si sucuri proaspete de fructe.
Venezuela
Cachapas, clatite facute din faina de porumb, umplute cu branza si uneori cu carne.
Oriunde ai merge, nu uita sa te bucuri de experienta, sa incerci cat mai mult lucruri inedite si... Pofta buna!