Bougatsa sau Lemon Bougatsa, așa cum mai este numită, este un desert tipic grecesc, delicios și aromat. Se face ușor, cu foi de plăcintă și cremă de lapte infuzată cu coajă de lămâie și vă va duce cu gândul la un desert savurat pe malul Mării Mediterane. 

Puteți servi Bougatsa cu înghețată de vanilie sau simplă, doar cu siropul de zahăr. Este delicioasă și vă garantăm că, odată ce o gustați, va deveni unul dintre deserturile voastre preferate. 

Bougatsa - plăcintă grecească cu lapte și lămâie
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 750 ml lapte
  • 3 lingurițe coajă de lămâie
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 2 ouă
  • 430 g zahăr
  • 130 g făină de grâu dur
  • 375 ml apă
  • 60 ml coniac
  • 10 foi de plăcintă
  • ulei sau unt
  • înghețată, pentru servit

Mod de preparare

Puneți laptele, coaja de lămâie și vanilia într-un vas pe foc. Separat, bateți ouăle cu jumătate din cantitatea de zahăr, până când se deschid la culoare. Începeți să adăugați treptat laptele care a ajuns la punctul de fierbere, amestecând încontinuu.

Puneți amestecul din nou pe foc și încorporați făina de grâu dur. Amestecați până când crema s-a îngroșat. Lăsați să se răcească la temperatura camerei, după care puteți da la frigider.

Puneți apa, coniacul, restul de zahăr și puțină coajă de lămâie într-un vas pe foc. Când zahărul s-a topit, mai fierbeți 10 minute, pentru ca siropul să se lege puțin. Îndepărtați coaja de lămâie și lăsați siropul să se răcească.

Pentru a face plăcinta, preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Pregătiți o tavă cu hârtie de copt sau unsă cu puțin ulei. Puneți o foaie de plăcintă, după care o ungeți cu ulei sau unt. Puneți încă o foaie și tot așa, până ajungeți la cinci.

Turnați crema de lapte și ouă făcută anterior. Puneți restul de cinci foi de plăcintă deasupra, având grijă să le ungeți între ele pe fiecare cu ulei sau unt.

Dați la cuptor pentru 30 de minute sau până când plăcinta s-a rumenit frumos deasupra. Tăiați plăcinta fierbinte și turnați peste ea siropul de zahăr făcut mai devreme.

Poftă bună!