Descoperă cum să faci rulouri cu dovleac și scorțișoară, perfecte pentru serile de toamnă. O rețetă ușoară pentru un desert delicios și aromat!

Rulouri cu dovleac și scorțișoară

Rulourile cu dovleac și scorțișoară sunt o variantă nouă, interesantă și delicioasă a clasicelor cinnamon rolls sau „cinnamon buns”. Aromele de dovleac și condimente precum scorțișoară, nucșoară și ghimbir strălucesc în acest desert, dar fără să devină prea pregnante.

Modul de preparare este la fel de ușor ca la clasicele rulouri cu scorțișoară sau „cinnamon rolls”, în limba engleză. Din cantitățile menționate în lista de ingrediente ar trebui să obții 16 astfel de rulouri delicioase. Dacă vrei să faci mai multe sau mai puține, tot ce ai de făcut este să crești sau să scazi cantitățile ingredientelor, direct proporțional.

Dincolo de aromele de dovleac, scorțișoară, nucșoară și ghimbir, aceste rulouri mai au o surpriză plăcută: nucile pecan. Acestea completează de minune nu doar aroma desertului, dar și textura acestuia. Unde mai pui că nucile pecan au și numeroase beneficii pentru sănătate, așa că de ce nu le-ai adăuga și în acest desert?

La fel ca rulourile cu scorțișoară clasice, și aceste rulouri cu dovleac și scoțișoară merg de minune lângă o ceașcă cu cafea simplă sau cu lapte sau lângă o cană cu ceai ori chiar lângă un pahar cu lapte simplu sau o cană de ciocolată caldă. 

Rețeta de rulouri cu dovleac și scorțișoară

Ingrediente

Pentru aluat

  • 375 de mililitri de lapte integral
  • 120 mililitri de ulei vegetal
  • 100 de grame de zahăr
  • Un pachet de drojdie uscată activă
  • 75 de grame de piure de dovleac
  • 600 de grame de făină, plus ceva mai multă pentru rularea aluatului
  • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță de ghimbir măcinat
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 3/4 linguriță de praf de copt
  • 1/2 linguriță de sare

Pentru umplutură

  • 110 grame de unt sărat, topit
  • 100 de grame de zahăr tos
  • 50 de grame de zahăr brun
  • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1/4 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță de ghimbir măcinat
  • 80 de grame de nuci pecan, tocate mărunt

Pentru glazură

  • 225 de grame de cremă de brânză, la temperatura camerei
  • 225 de grame de zahăr pudră
  • 2 lingurițe de lapte integral, plus încă o cantitate necesară
  • 2 linguri de unt nesărat, topit
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 1/2 linguriță de extract de arțar, opțional
  • 30 de grame de nuci pecan, tocate mărunt

Mod de preparare

Cum faci aluatul

Începe cu aluatul. Într-o cratiță mare, amestecă laptele integral, uleiul vegetal și zahărul granulat. Încălzește amestecul, dar nu-l lăsa să fiarbă. Apoi, ia cratița de pe aragaz. Presară drojdia uscată pe suprafața lichidului și lasă compoziția să stea până când devine spumoasă, timp de aproximativ 5 minute. Adaugă piureul de dovleac și amestecă până când se omogenizează.

Separat, într-un bol mare, combină 480 de grame de făină cu scorțișoara, nucșoara și ghimbirul. Presară mixul uscat în cratiță și amestecă până când se adună într-un aluat. Acoperă cratița cu un prosop de bucătărie și las-o, timp de o oră, într-un loc cald și ferit de orice curent de aer.

După o oră, amestecul ar trebui să fie foarte umflat. Mai exact, volumul aluatului ar trebui să fie cel puțin dublu față de cel inițial. Adaugă restul de 120 de grame de făină, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea până când se combină în totalitate. Frământă.

Apoi, preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge două tăvi rotunde de copt sau tăvi de plăcintă de 23 de centimetri.

Întoarce aluatul pe o suprafață bine înfăinată și presează-l într-o formă dreptunghiulară. Dacă este prea lipicios, presară generos făină suplimentară deasupra lui, până când devine mai ușor de manevrat.

Presară făină pe blatul de lucru și întinde aluatul într-un dreptunghi mare de aproximativ 12 centimetri pe 24 de centimetri.

Umplutura, floare-la-ureche

Apoi, unge aluatul cu unt topit, pe toată suprafața lui. Poți folosi o pensulă de bucătărie sau chiar degetele.

După aceea, ia un bol și amestecă în el zahărul granulat, zahărul brun, scorțișoara, nucșoara și ghimbirul. Presară acest amestec pe toată suprafața unsă cu unt a aluatului. Apoi, procedează la fel cu nucile pecan tocate.

Pornind din partea de sus a aluatului, rulează-l spre tine, cât mai strâns, până când obții o ruladă mare.

În cele din urmă, strânge capetele, astfel încât să fie acoperite de aluat, și întoarce rulada astfel încât muchia să fie orientată în jos.

Taie rulada în felii cu grosimea de aproximativ 3,5 - 4 centimetri fiecare. Așază toate rulourile în tăvile unse. Ar trebui să-ți încapă câte opt rulouri în fiecare tavă. Acoperă-le cu folie de plastic și lasă-le să crească timp de 30 de minute. Coace-le timp de 25 de minute sau până când devin frumoase și aurii deasupra și pe margini.

Cum pregătești glazura

În timp ce rulourile cu dovleac și scorțișoară se coc, pregătește glazura. Tot ce trebuie să faci este să combini crema de brânză, zahărul pudră și laptele. Amestecă ușor, fie cu un tel obișnuit, fie cu un mixer electric, până când obții o pastă moale. Adaugă untul, sarea și extractul de arțar, dacă vrei să îl folosești, și amestecă bine până se omogenizează.

Toarnă glazura astfel obținută peste rulourile cu dolveac și scorțișoară imediat ce le scoți din cuptor. Presară nuci pecan tocate peste glazură, după care lasă-le să stea timp de un sfert de oră înainte de a le servi. Sunt delicioase. 

Unde au fost inventate rulourile cu scorțișoară

Rulourile dulci au fost preparate încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, sosirea scorțișoarei din Sri Lanka în Europa a dus la crearea acestui desert unic. Se crede că rulourile cu scorțișoară pe care le cunoaștem astăzi își au originea în Suedia. Acolo, acestea se numesc „kanelbulle” și au chiar și o sărbătoare națională dedicată lor: 4 octombrie.

Aluatul suedez de rulouri cu scorțișoară conține, de obicei, și cardamom, ceea ce îi conferă desertului o aromă distinctă.

În Statele Unite ale Americii, popularitatea rulourilor cu scorțișoară a început în statele din sud, iar mai târziu pofta de „cinnamon rolls” s-a extins în toată națiunea. Ulterior, au devenit tot mai populare în toată lumea, inclusiv în România.