Aceste caramele moi, lucioase, sunt un tratament delicios, dupa cina.

Caramele Moi, Cu Unt
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 250ml smantana
  • 180ml lapte condensat
  • 2 linguri de extract de vanilie
  • 250ml sirop auriu
  • 220g zahar brun
  • sare de mare
  • 60g unt, tocat

Mod de preparare

1. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se amesteca smantana, laptele condensat si vanilia intr-o cratita si se lasa deoparte.

2. Intr-o cratita mare, se combina siropul auriu, 60ml apa rece, zahar si sare. Se pune la foc mare si se gateste pana cand zaharul este dizolvat, amestecand ocazional, aproximativ 5-10 minute.

3.Cand zaharul s-a dizolvat, se lasa sa fiarba. Se gateste, fara amestecare, pana cand temperatura ajunge la 120C - dupa 10-15 minute. Intre timp, se incalzeste usor amestecul de smantana pana la incalzire - nu se lasa sa fiarba. Cand amestecul de zahar ajunge la 120C, se adauga usor untul si amestecul de smantana incalzita, amestecand tot timpul. Se fierbe timp de inca 10 minute. Se toarna imediat in tava pregatita. Se lasa intr-un loc racoros timp de aproximativ 2-3 ore pentru a se raci complet.

4. Se scoate caramelul din tava, tinandu-l pe hartia de copt. Se taie in patrate cu un cutit lung si ascutit si se scot patratele pe o hartie de copt. Se pot pastra intr-un container etans timp de 1-2 saptamani.