Codul este un pește delicat, cu o carne albă și fragedă. Dacă vrei o rețetă ușor de făcut, dar cu gust intens, încearcă acest cod marinat în bere și sos de soia. Se gătește rapid și merge perfect cu o garnitură simplă de orez sau legume la abur.

Codul e un pește ușor de găsit și de gătit. Are carne albă, fragedă, fără multe oase, ceea ce îl face perfect pentru o masă rapidă. Dacă nu ai cod proaspăt, nu-i problemă. Merge și cel congelat. Doar lasă-l la dezghețat în frigider peste noapte sau, dacă te grăbești, pune-l într-o pungă și scufundă-l în apă rece timp de 30-40 de minute.
Marinarea este cheia acestui preparat. Berea frăgezește carnea și îi dă o aromă discretă, ușor dulceagă. Sosul de soia aduce un gust sărat și bogat, plin de umami. Împreună, fac ca acest pește simplu să devină ceva special. Adaugă și puțin ghimbir, usturoi și miere, și ai un sos echilibrat – dulce, sărat și aromat.
Rețeta este foarte simplă. Tot ce trebuie făcut este să marinezi peștele, să-l gătești rapid în tigaie și să pregătești sosul din aceleași ingrediente. Dacă se dorește un sos mai dens, se poate adăuga puțin amidon de porumb.
Se potrivește cel mai bine cu orez simplu, pentru că absoarbe bine sosul, sau cu legume la abur, pentru o variantă mai ușoară. Merge și cu cartofi, dar atunci e bine să îi faci la cuptor sau piure, ca să nu încarce prea mult farfuria.
Dacă vrei o rețetă rapidă, gustoasă și diferită de ce gătești de obicei, încearcă acest cod cu bere și sos de soia. E gata în 30 de minute și fără bătăi de cap.
Ingrediente
Pentru pește
- 4 fileuri de cod (aprox. 600 g)
- 250 ml bere blondă
- 50 ml sos de soia
- 1 lingură miere
- 1 lingură ulei de susan (sau ulei de floarea-soarelui)
- 2 căței de usturoi, pisați
- 1 linguriță ghimbir ras
- Piper proaspăt măcinat, după gust
- 1 lingură amidon de porumb (opțional, pentru îngroșarea sosului)
Pentru servire
- Orez fiert sau legume la abur
- Ceapă verde tocată
- Semințe de susan
Mod de preparare
Pregătește marinada. Într-un bol, amestecă berea, sosul de soia, mierea, usturoiul și ghimbirul. Pune fileurile de cod în acest amestec și lasă-le la marinat 15-20 de minute la frigider.
Gătește peștele. Încinge o tigaie mare la foc mediu și adaugă uleiul de susan. Scoate fileurile din marinadă (păstrează lichidul) și prăjește-le 3-4 minute pe fiecare parte, până devin aurii.
Prepară sosul. Toarnă marinada rămasă în tigaie și las-o să fiarbă 3-5 minute. Dacă vrei un sos mai gros, dizolvă amidonul în 2 linguri de apă rece și adaugă-l în tigaie, amestecând constant până se îngroașă.
Servește. Așează codul pe farfurii, toarnă sosul deasupra și presară ceapă verde și semințe de susan. Servește-l cu orez simplu sau legume la abur.