Gogoși pufoase și aromate, fără lapte și ouă. Cât de bine sună? Dacă vă plac gogoșile și țineți post, vă puteți bucura de ele și în perioada postului. Lapte vegetal, esență de vanilie și coajă de lămâie sunt ingredientele care vor da aroma perfectă gogoșilor de post.

Pentru gogoșile de post veți avea nevoie de aproximativ aceleași ingrediente ca la cele obișnuite, în afară de ouă și lapte, evident. În loc de laptele normal puteți folosi lapte vegetal de care vă place. Lapte de soia, de migdale, de cocos sau de orez - toate sunt la fel de potrivite și, cu cât mai aromate, cu atât și gogoșile vor fi mai bune. 

Gogoșile de post pot fi umplute cu dulceață, pudrate cu zahăr sau servite simple, dacă preferați deserturile nu foarte dulci.

Gogoși pufoase de post - rețeta de sezon
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 550 g făină
  • 1 plic drojdie
  • 300 ml lapte vegetal
  • 50 g zahăr
  • 20 ml ulei
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • coaja de la o lămâie
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare

Puneți făina într-un bol și adăugați laptele călduț, drojdia, zahărul, zahărul vanilat și un praf de sare. Amestecați până se încorporează făina, apoi adăugați uleiul, puțin câte puțin și coaja de la lămâie și încorporați-le în aluat.

Frământați 10 minute, sau până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Lăsați la dospit în vasul acoperit, cel puțin 45 de minute.

Când aluatul s-a dospit, puteți începe să formați gogoșile. Ungeți blatul de lucru cu puțin ulei și întindeți o foaie de aluat de grosimea degetului. Tăiați apoi gogoșile cu un pahar, puneți formele obținute pe o hârtie de copt și mai lăsați-le la dospit încă 30 de minute.

Încingeți uleiul și începeți să prăjiți gogosile. Uleiul nu trebuie să fie nici foarte încins, dar nici prea rece. Gogoșile se vor umfla frumos în tigaie și, atunci când au prins o culoare arămie, veți ști că sunt gata. Asigurați-vă că sunt prăjite pe ambele părți, apoi le puteți scoate într-un vas tapetat cu hârtie de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Când gogoșile s-au răcit, pudrați-le cu zahăr și le puteți servi! Dacă gogoșile s-au dospit suficient, vor fi pufoase și vor forma un gol de aer la mijloc. Aici vă puteți juca cu ce mai aveți prin frigider și puteți injecta în interiorul gogoșii dulceață, cu ajutorul unei seringi pentru ornat.

Poftă bună!