Descoperă rețeta tradițională de Gulab Jamun, gogoșile indiene dulci și irezistibile. Sunt aromate cu apă de trandafiri și sirop de zahăr și au o textură moale și pufoasă.

Gulab Jamun - gogoși indiene delicioase și aromate

Gulab jamun este un desert din Asia de Sud, mai exact din India și Pakistan, alcătuit din gogoși prăjite aromate și îmbibate într-un sirop delicios.

Gulab înseamnă „apă de trandafir” în persană, iar jamun înseamnă „prună neagră” în hindi-urdu, o referire la forma desertului. Aluatul, preparat în mod tradițional cu un tip de lapte uscat numit „khoa”, este combinat cu făină și lapte integral pentru a forma un aluat moale și lipicios. În această rețetă folosim lapte praf degresat uscat.

Gulab Jamun cu sirop
Gulab Jamun cu sirop

Modelarea gogoșilor necesită puțină practică - în mod optim, gogoșile ar trebui să fie netede, fără crăpături vizibile, pentru a nu se destrăma în uleiul încins.

După ce sunt prăjite, jamun-urile se înmoaie într-un sirop de apă de trandafiri, cardamom și șofran. Se servesc calde, stropite cu puțin din siropul lor și cu o porție de înghețată de vanilie sau puțin fulgi de cocos, dacă dorești.

Rețeta originală de gogoși indiene, Gulab Jamun

Ingrediente

Pentru sirop

  • 400 de grame de zahăr granulat
  • 4 păstăi de cardamom verde, ușor zdrobite
  • 1 vârf de cuțit mic de fire de șofran
  • O linguriță de suc de lămâie
  • Două lingurițe de apă de trandafir

Pentru aluat

  • 200 grame de lapte praf degresat
  • 41 de grame de făină integrală
  • O linguriță de praf de copt
  • Două linguri de unt ghee, plus mai mult pentru ungere
  • 150 de mililitri de lapte integral, plus mai mult după cum este necesar, la temperatura camerei
  • Aproximativ un litru de ulei de floarea-soarelui sau de arahide, sau alt ulei neutru, pentru prăjire

Pentru servire (opțional)

  • Fistic tocat și petale de trandafir uscate
  • Înghețată de vanilie 

Mod de preparare

Pasul 1

Mai întâi, prepară siropul: Într-o cratiță medie (de aproximativ 4 litri), amestecă zahărul, apa, păstăile de cardamom, șofranul și sucul de lămâie la foc mediu-mare. Adu amestecul la fierbere, amestecând frecvent, timp de aproximativ cinci minute.

Redu focul la mediu și fierbe la foc mic, amestecând ocazional, până când siropul este încă lichid și doar ușor lipicios, timp de aproximativ 7 minute. Ia de pe foc și adaugă apa de trandafiri. Acoperă pentru ca siropul să se păstreze cald.

Pasul 2

Pregătește aluatul: Cerne laptele praf, făina și praful de copt într-un castron mare și amestecă pentru a se omogeniza. Adaugă untul ghee și amestecă cu degetele până când obții o textură nisipoasă. Formează o fântână în mijlocul amestecului și adaugă 60 de mililitri de lapte.

Cu ajutorul degetelor, încorporează ingredientele uscate în lapte, apoi adaugă încă 60 de mililitri de lapte și continuă să amesteci. Nu frământa aluatul. Acesta ar trebui să fie umed și lipicios.

Continuă să adaugi lapte, câte o lingură pe rând, până când obții un aluat foarte moale și lipicios. Acoperă aluatul cu o folie de plastic și lasă-l la odihnit timp de 5 minute la temperatura camerei. Aluatul va absorbi o parte din umezeală.

Pasul 3

Între timp, într-un cuptor olandez sau într-o oală cu fundul gros, încinge uleiul la foc mediu până când ajunge la 132 de grade Celsius pe un termometru de prăjit. Adică nu încingi uleiul la o temperatură atât de mare cum ai face-o pentru prăjire în baie de ulei.

Pasul 4

Urmează să formezi bilele de aluat. Pregătește-ți o farfurie mare sau o foaie de copt la îndemână. Unge-ți bine mâinile cu unt ghee. Ia o lingură mare (aproximativ 25 de grame) de aluat, presează-l ușor între degete și formează o minge netedă. Păstrează aluatul în castron acoperit.

Încearcă să nu lucrezi prea mult aluatul și fă tot posibilul să netezești orice crăpătură. Pune fiecare bilă jamun pe farfurie, acoperă-l cu folie de plastic și continuă cu restul aluatului. Continuă să îți ungi palmele cu unt ghee, dacă este necesar. Ar trebui să obții aproximativ 14 bile jamun.

Pasul 5

Prăjește bilele jamun. Verifică temperatura siropului și reîncălzește-l la foc mediu-jos, dacă este necesar. Acoperă siropul și oprește focul. Jamun-ul nu va absorbi bine siropul dacă acesta este rece.

Pune deoparte o a doua farfurie mare sau o foaie de copt. Mai întâi, testează un jamun aruncând unul în uleiul fierbinte și amestecând rapid. Prăjește-l, amestecând frecvent, între 7 și 9 minute, până când devine de culoare maro auriu închis, uniform.

Folosind o lingură cu fante, transferă gogoașa pe o farfurie, răcește-o timp de 30 de secunde și rupe-o. Aceasta trebuie să fie moale, catifelată și complet gătită.

Aruncă încă 4 sau 5 jamun (nu supraaglomera vasul), ajustând focul după cum este necesar pentru a menține temperatura. Prăjește gogoșile aromate ca mai înainte, amestecând frecvent, până când capătă o nuanță aurie închisă, între 7 și 9 minute.

Scoate jamun-urile pe farfurie cu lingura cu fantă, lasă-le la răcit timp de 30 de secunde, transferă-le în siropul din oală și acoperă-le. Repetă cu restul de bile jamun.

Pasul 6

Lasă gogoșile la înmuiat, acoperite, la temperatura camerei, timp de cel puțin 4 ore sau, de preferință, peste noapte, transferând vasul la frigider după primele 4 ore.

Ideal ar fi să le mai rostogolești din când în când în sirop astfel încât să se îmbibe uniform. Pentru a servi, reîncălzește desertul, fără capac, la foc mediu-inferior. Așază-le într-un bol mare de servire sau în boluri individuale, stropește-le cu puțin sirop și decorează-le cu fistic tocat. Dacă vrei, servește-le cu înghețată de vanilie.

Tips & tricks

Siropul nu ar trebui să se îngroașe. Pentru a-i testa consistența, picură puțin pe o farfurie, atinge-l cu degetul arătător și apoi apasă degetul mare. Ar trebui să se simtă foarte ușor lipicios, dar nu ar trebui să formeze un fir subțire atunci când îți depărtezi degetele.

Variante și adapări ale rețetei

Există multe variante de rețetă pentru Gulab Jamun. Unele dintre cele mai populare includ:

  • Gulab Jamun cu nucă - adăugați 50 grame de nucă măcinată în aluatul pentru gogoși.
  • Gulab Jamun cu ciocolată - adăugați 50 grame de ciocolată neagră tocată în aluatul pentru gogoși.
  • Gulab Jamun cu fructe confiate - adăugați 50 grame de fructe confiate, cum ar fi stafide, curmale sau smochine, în aluatul pentru gogoși.

Sănătate și nutriție

Gulab Jamun este un desert bogat în calorii, datorită conținutului ridicat de zahăr și unt ghee. Untul ghee utilizat în prăjire adaugă o cantitate semnificativă de grăsimi saturate. O porție de 100 grame de Gulab Jamun conține aproximativ 300 de calorii, 15 g de grăsimi, 60 g de carbohidrați și 10 g de proteine.

Pentru persoanele cu diabet sau probleme de greutate, consumul de Gulab Jamun trebuie să fie foarte moderat.