Gogoși de post. 7 rețete de gogoși pufoase și delicioase

Gogoși pufoase și aromate, fără lapte și ouă. Cât de bine sună? Dacă vă plac gogoșile și țineți post, vă puteți bucura de ele și în perioada postului. Lapte vegetal, esență de vanilie și coajă de lămâie sunt ingredientele care vor da aroma perfectă gogoșilor de post.

Pentru gogoșile de post veți avea nevoie de aproximativ aceleași ingrediente ca la cele obișnuite, în afară de ouă și lapte, evident. În loc de laptele normal puteți folosi lapte vegetal de care vă place. Lapte de soia, de migdale, de cocos sau de orez - toate sunt la fel de potrivite și, cu cât mai aromate, cu atât și gogoșile vor fi mai bune.

Cu ce se pot mânca gogoșile de post

Gogoșile de post sunt pufoase și gustoase și merg de minune servite ca atare, lângă o ceașcă cu cafea, o cană cu lapte vegetal (lapte de cocos, de migdale sau de ovăz) sau lângă o cană cu ceaiul preferat, dar și cu diverse tipuri de magiun sau dulceață sau chiar miere de albine, în cazul în care nu doriți să le pudrați cu zahăr.

Rețete de gogoși de post

Gogoșile de post sunt aproape la fel de bune și calde și reci, cu sau fără umpluturi, cu sau fără topping. Dacă aveți poftă de gogoși, încercați rețetele de mai jos și vă promitem că vă va duce cu gândul înapoi la copilărie.

1 din 7

Se spune că mâncarea cea mai gustoasă se prepară la mănăstire. Ciorbe, sarmale, tocănițe, chiar și mâncărurile de post, toate au alt gust atunci când sunt preparate acolo sau după rețeta de acolo.

Este și cazul acestor gogoși simple, delicioase, pufose, pe care le puteți face oricând, chiar și în perioada postului, pentru că nu conțin ouă sau lapte. Tot ce trebuie să faceți este să înlocuiți untul cu ulei sau margarină.

2 din 7

Gogoșile sunt delicioase, însă cele mai multe dintre gospodine își pun mâinile în cap atunci când li se cere să le facă. Nu, nu este pentru că nu vor, ci pentru sunt dificil de realizat.

Dar, există o rețetă alternativă pentru a scuti doamnele de această “suferință”, iar tot ce trebuie să faceți este să o urmați pas cu pas. Gogoșile cu lingura vă vor schimba părerea despre ceea ce presupune să faceți acest tip de desert.

Principalul sfat atunci când alegeți să faceți gogoși de post este să adăugați cât mai multe arome, în funcție de preferințe. Spre exemplu, esențele de vanilie, rom, lămâie și portocală vă vor oferi un succes garantat.

3 din 7

Această rețetă de gogoși de post la cuptor, cu zahăr și scorțișoară este tot ce vă trebuie dacă sunteți în căutarea unei variante de gogoși mai sănătoase.

Nici nu mai vorbim despre factul că sunt și foarte ușor de făcut! Toată lumea va iubi aceste gogoși acoperite cu zahăr și scorțișoară. Sunt și mult mai sănătoase decât gogoșile clasice pentru că sunt coapte, nu prăjite.

4 din 7

Pentru a pregăti gogoși de post cu apă minerală și vanilie nu aveți nevoie de prea multă experiență în bucătărie. Cele mai importante lucruri pentru ca preparatul să iasă așa cum trebuie este să respectați timpii necesari pentru dospirea aluatului, precum și să potriviți bine intensitatea focului în timpul prăjirii.

5 din 7

Gogoșile de post fără drojdie și lapte sunt un deliciu în zilele în care nu doriți să mâncați de dulce.

Această rețetă poate fi făcută atât cu zahăr, cât și cu un îndulcitor, după preferință.

În plus, în cazul în care aveți intoleranță la gluten sau unul dintre membrii familiei ori unul dintre prieteni se confruntă cu această problemă, puteți folosi făină de hrișcă în loc de făină de grâu.

6 din 7

Gogoșile de post cu drojdie uscată sunt foarte ușor de făcut și sunt la fel de gustoase și de pufoase ca și cele obișnuite, deși nu conțin ouă și lactate. Le puteți prăji sau le puteți face la cuptor, după preferință.

Pentru această rețetă este nevoie de făină universală și de lapte de migdale, ovăz, soia sau orice alt lapte vegetal. În plus, este nevoie de zahăr alb sau brun și de ulei de floarea-soarelui sau orice alt ulei vegetal neutru ce înlocuiește untul.

Din lista de ingrediente pentru gogoșile de post face parte și drojdia uscată. O puteți însă înlocui și cu drojdie proaspătă.

În aluat mai puteți adăuga coajă rasă de portocală sau de lămâie și esență de vanilie, după preferință.

7 din 7

Ingrediente

  • 550 g făină
  • 1 plic drojdie
  • 300 ml lapte vegetal
  • 50 g zahăr
  • 20 ml ulei
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • coaja de la o lămâie
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare

Puneți făina într-un bol și adăugați laptele călduț, drojdia, zahărul, zahărul vanilat și un praf de sare. Amestecați până se încorporează făina, apoi adăugați uleiul, puțin câte puțin și coaja de la lămâie și încorporați-le în aluat.

Frământați 10 minute, sau până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Lăsați la dospit în vasul acoperit, cel puțin 45 de minute.

Când aluatul s-a dospit, puteți începe să formați gogoșile. Ungeți blatul de lucru cu puțin ulei și întindeți o foaie de aluat de grosimea degetului. Tăiați apoi gogoșile cu un pahar, puneți formele obținute pe o hârtie de copt și mai lăsați-le la dospit încă 30 de minute.

Încingeți uleiul și începeți să prăjiți gogosile. Uleiul nu trebuie să fie nici foarte încins, dar nici prea rece. Gogoșile se vor umfla frumos în tigaie și, atunci când au prins o culoare arămie, veți ști că sunt gata. Asigurați-vă că sunt prăjite pe ambele părți, apoi le puteți scoate într-un vas tapetat cu hârtie de bucătărie, pentru a absorbi excesul de ulei.

Când gogoșile s-au răcit, pudrați-le cu zahăr și le puteți servi! Dacă gogoșile s-au dospit suficient, vor fi pufoase și vor forma un gol de aer la mijloc. Aici vă puteți juca cu ce mai aveți prin frigider și puteți injecta în interiorul gogoșii dulceață, cu ajutorul unei seringi pentru ornat.

Trucuri pentru cele mai bune gogoși de post

Unele trucuri vă ajută să obțineți cele mai bune gogoși de post.

  • este recomandat să nu puneți mai mult zahăr în aluat, pentru că o cantitate prea mare din acest ingredient le va împiedica să devină la fel de pufoase.
  • este important ca uleiul pentru prăjit să fie bine încins, dar să nu fumege. Cele mai bune gogoși de post se prăjesc la foc mic, astfel încât să se gătească în interior. Când focul este mare, acestea se rumenesc prea repede la exterior și rămân crude în interior.
  • un alt truc important pentru cele mai bune gogoși de post este să nu le înțepați la prăjit.
  • este recomandat să le scurgeți bine și să le lăsați pe prosoape de hârtie, astfel încât să nu fie prea uleioase atunci când le serviți.
  • mai este recomandat să pudrați gogoșile de post cu zahăr tos. Ideal este zahărul brun. Altfel, puteți glazura gogoșile cu o glazură simplă, din zahăr și lămâie. Pe aceasta o puteți obține ușor, turnând zahăr în suc de lămâie și amestecând până când se formează o pastă.

Dacă preferați, puteți îmbrăca gogoșile de post în ciocolată neagră, fără lapte, sau le puteți servi și simple ori lângă tipul preferat de magiun sau dulceață.

Gogoșile de post merg de minune lângă o cană cu ceaiul preferat, o ceașcă de cafea sau o cană cu lapte vegetal, cum ar fi lapte de cocos, de migdale sau de ovăz.

Cum se prăjesc gogoșile de post

Încingeți uleiul de floarea-soarelui la 170 de grade. Asigurându-vă că nu se încinge mai mult decât atât. Altfel, gogoșile se vor arde la exterior și nu se vor găti în interior.

Scufundați ușor gogoșile în uleiul de prăjit și întoarceți-le imediat ce devin aurii pe fund. Este nevoie de aproximativ un minut sau cel mult un minut și jumătate maxim pentru a găti fiecare gogoașă. Lăsați să se scurgă uleiul din ele și apoi așezați-le pe o farfurie sau într-o tavă acoperită cu prosoape de hârtie, care să absoarbă uleiul în exces.

În cele din urmă, puneți gogoșile prăjite, cât încă sunt calde, în toppingul preferat, până când sunt acoperite bine.

Cum se coc gogoșile de post

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Modelați aluatul în forme sferice de mărimea unei mingi de ping pong. Coaceți la aceeași temperatură timp de 25-30 de minute.