Clătitele americane (sau pancakes) sunt un desert delicios, dar pot foarte bine să țină loc de mic dejun. Sunt hrănitoare și gustoase și, în funcție de topping-ul pe care alegeți să-l puneți deasupra, puteți controla cât de dulci să fie.

Clătite americane (pancakes) cu sos de mascarpone și vanilie

Spre deosebire de clătitele obișnuite, crepes (de inspirație franțuzească), clătitele americane sau pancakes sunt mai groase, mai pufoase și mai mici ca dimensiune.

O altă deosebire ar fi aceea că pancakes nu se rulează, precum clătitele obișnuite și sunt puțin mai pretențioase atunci când vine vorba să le prăjești: dacă aluatul este prea gros, riscați să nu fie suficient de coapte în interior.

Astăzi vă propunem o rețetă simplă de pancakes cu sos de mascarpone și vanilie, delicioase și foarte practice.

Timp total 30 minute

Ingrediente

Pentru pancakes:

  • 150 g făină
  • 225 ml lapte
  • 1 ou
  • 1 cubuleț de unt
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 lingură zahăr pudră
  • un praf de sare
  • ulei/ unt pentru prăjit

Pentru cremă:

  • 100 g mascarpone
  • 120 g zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 3 linguri lapte

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de pancakes.

Amestecați într-un bol ingredientele uscate: făina, zahărul, sarea și praful de copt. Faceți o gaură în mijloc și turnați laptele, oul și untul topit. Amestecați bine cu un tel, astfel încât să nu existe cocoloașe.

Veți obține un aluat gros, considerabil mai gros decât cel pentru clătitele normale. Lăsați aluatul 15 minute înainte să faceți clătitele.

Încingeți o tigaie și ungeți-o cu puțin ulei sau unt topit. Puneți aluat în centrul tigăii, cu un polonic sau un poș. Diametrul trebuie să fie 10-15 cm, în niciun caz cât toată tigaia, iar grosimea cam jumătate de centimetru.

Coaceți până când începe să facă bule deasupra, după care întoarceți pe partea cealaltă și mai lăsați 1-2 minute.

Pentru cremă, puneți brânza mascarpone, zahărul pudră și extractul de vanilie într-un bol. Începeți să amestecați cu mixerul, mai întâi la viteză mică, apoi din ce în ce mai mare. Crema trebuie să înceapă să se subțieze, pe măsură ce mixați.

Turnați laptele puțin câte puțin, până când aduceți crema la consistența dorită. Dacă este nevoie de mai mult lapte sau vreți un sos mai subțire, mai adăugați.

Puneți crema peste pancakes și serviți cu fructe proaspete.

Poftă bună!