Sărbătorile se apropie și nu există masă de sărbătoare fără cozonac. Fie că este cumpărat, făcut în casă, după o rețetă tradițională, veche de sute de ani, sau într-o variantă modernă, reinterpretat. Ideea de sărbători este asociată întotdeauna cu mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor. 

Iar dacă vreți o alternativă la cozonacul românesc sau ceva mai altfel anul acesta, vă invităm să încercați cozonacul italian, adică panettone. Un cozonac pufos, aromat și foarte gustos, care a devenit popular în toată lumea. Este adevărat că necesită mai mult timp de preparare decât cozonacul clasic, iar acest lucru se datorează timpului îndelungat în care trebuie să stea la dospit. 

Panettone (cozonac italian)
Timp total 5 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 100 ml lapte
  • 100 g făină
  • 1 plic drojdie
  • Aluat:
  • 600 g făină
  • 250 g fructe uscate
  • 150 g ciocolată
  • 150 g unt
  • 150 g zahăr
  • 160 ml lapte
  • 1 plic drojdie
  • 7 gălbenușuri
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare

Mod de preparare

Mai întâi ne vom ocupa de maia. Amestecați făina cu drojdia și laptele călduț. Veți obține un aluat moale pe care trebuie să îl lăsați la crescut într-un loc acoperit pentru cel puțin două ore.

Puneți maiaua peste făina cernută. Adăugați apoi laptele călduț, gălbenușurile, zahărul, un praf de sare, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Frământați un aluat cu ajutorul unui robot de bucătărie sau cu mâna. După ce aluatul a prins contur, adăugați restul de drojdie și untul topit, puțin câte puțin.

Frământați bine aluatul timp de un sfert de oră. Aluatul trebuie să fie moale și elastic. La final, adăugați fructele uscate și fulgii de ciocolată și încorporați bine.

Puneți aluatul pe blatul de lucru și tapetați-l cu puțină făină pentru a-l modela. Puneți aluatul într-un bol uns cu puțin unt și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț pentru cel puțin trei ore.

După ce s-a dospit, puneți aluatul într-o tavă înaltă sau o cratiță tapetată cu hârtie de copt. Lăsați aluatul să mai crească și în formă până când își dublează din nou volumul.

Dați la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade, pentru 45-50 de minute.

Lăsați panettone să se răcească, după care îl puteți rupe sau tăia și savura.