În post, este o adevărată provocare să mănânci sănătos și diversificat. Pate-ul de post poate fi o variantă bună, dar doar dacă este făcut în casă. Feriți-vă de pate-urile de post din comerț, pentru că sunt pline de aditivi și conservanți și nu au nicio valoare nutrițională.

În schimb, dacă faceți pate vegetal acasă, avantajul este că știți exact ce puneți în el, este făcut doar din legume și poate fi o variantă de masă potrivită inclusiv pentru copii. 

Pate-ul vegetal este foarte gustos și poate fi păstrat în frigider până la cinci zile. 

Pate vegetal făcut în casă
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 1 morcov
  • 1 vânătă
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 250 g năut fiert
  • 1 mână de roșii uscate
  • 1 linguriță capere
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.

Tăiați morcovul, vânăta și ardeiul cubulețe și puneți-le pe o tavă cu hârtie de copt. Asezonați cu sare și piper, puneți puțin ulei de măsline, căpățâna de usturoi tăiată pe jumătate (întreagă, doar pentru aromă, va fi dată la o parte ulterior).

Puneți legumele la cuptor pentru 30 de minute, până când devin moi, apoi lăsați-le să se răcească.

Hidratați roșiile uscate în apă fierbinte, pentru 10 minute.

După ce legumele coapte s-au răcit, puneți toate ingredientele într-un robot de bucătărie și mixați până când obțineți o pastă omogenă.

Pate-ul vegetal este gata și poate fi servit cu pâine proaspătă sau cu pâine prăjită. Poate fi păstrat la frigider, într-un vas închis ermetic, până la cinci zile.

Poftă bună!