Ouale umplute cu pate de porc și maioneză sunt printre cele mai cunoscute aperitive reci iar acestă rețetă este una extrem de gustoasă și foarte ușor de făcut.
Aceste ouă umplute cu pate pot fi preparate atât cu pate de porc, cât și de pui. Pateul poate fi aromat și cu alte plante aromatice pe lângă maghiran, cum ar fi cimbru, salvie, oregano, rozmarin sau ienibahar.
Dacă nu vă place maioneza făcută în casă, puteți folosi pur și simplu maioneză cumparată sau chiar smântână condimentată. Cu toate acestea, maioneza va da rețetei o notă de rafinament!
Consistența cremoasă a maionezei se potrivește foarte bine cu pateul de ficat și face acest aperitiv mai gustos și mai atrăgător.
Cu toate acestea, puteți pregăti și servi această rețetă și fără maioneză. Puneți niște ouă umplute pe un platou și ornați-le cu puțină verdeață și sunteți gata!
Rețeta pe care v-o prezentăm mai jos este una clasică și pe gustul oricui!
Cât de sănătoase sunt ouăle umplute cu pate și maioneză
Când mănânci două ouă umplute, consumi un ou fiert tare întreg, aproximativ 0,5 linguri de maioneză și doar o urmă de muștar și condimente.
Cantitatea mică de maioneză, muștar și condimente înseamnă că nu furnizează prea multe substanțe nutritive benefice - cu excepția faptului că muștarul adaugă sodiu, iar maioneza contribuie cu calorii, grăsimi, sodiu și vitamina K.
Ouăle umplute conțin acid folic, vitamina B-6 și vitamina B-12, care ajută la transformarea alimentelor în energie. Vitamina B-6 ajută, de asemenea, la producerea de neurotransmițători, vitamina B-12 este necesară pentru a produce celulele roșii din sânge, iar folatul sintetizează proteinele și ADN-ul.
Toate trei transformă homocisteina în alte substanțe benefice.
Cum se prepară ouăle umplute cu pate de porc și maioneză
Ingrediente
- 10 ouă
- 300 g pate de ficat, conservă sau făcut în casă
- 4-6 linguri de smântână cu 12% grăsime
- 1 linguriță de maghiran uscat
- 200 ml maioneză, cumparată sau făcută în casă
- 1/4 linguriță de zahăr
- sare fină și piper alb măcinat
- 1 lingură de muștar clasic fin precum muștarul de Dijon (puteți folosi muștar picant pentru un gust mai înțepător)
Mod de preparare
- Fierbeți ouăle în apă cu sare până când gălbenușurile sunt tari, așteptați să se răcească, apoi curățați-le și tăiați-le, pe lungime, în două părți egale.
- Scoateți gălbenușul cu o linguriță pentru ca albușurile să rămână întregi.
- Zdrobiți gălbenușurile cu o furculiță până când obțineți o pastă.
- Adăugați pateul de ficat peste gălbenușurile zdrobite.
- Se pun 2-3 linguri de smântână într-un bol, apoi se condimentează cu sare și piper după gust.
- Adăugați o linguriță de maghiran uscat (se pot folosi și alte ierburi precum cimbru, salvie, oregano, rozmarin, ienibahar).
- Ingredientele se amestecă foarte bine, de preferat cu mixerul sau cu un robot de bucătărie pentru a obține o pastă foarte fina, fără urme de galbenuș de ou.
- Umpleți jumătățile de albușuri cu pasta pregătită anterior.
- Puneți maioneză într-un bol.
- Se adaugă 2-3 linguri de smântână, puțin zahăar, se condimentează cu sare și piper după gust, apoi se adaugă muștar și se amestecă bine ingredientele.
- Turnați sosul de maioneză pe un platou mai adânc, apoi puneți ouăle umplute peste sos.
- Ornați ouăle și platoul cu puțină verdeață, după gust.
- Puneți ouăle umplute la frigider cel puțin 1 oră înainte de servire (recomandat).
Care este originea ouălelor umplute?
Oul umplut pe care îl cunoaștem astăzi își are originile încă din Roma antică, unde ouăle fierte erau asezonate cu sosuri picante și se serveau ca starter la mesele sofisticate făcute de obicei pentru oaspeți.
Rețete pentru ouă fierte umplute cu ierburi, brânză și stafide pot fi găsite în textele de gătit ale bucătăriei medievale europene.
Se crede că cea mai veche rețetă cunoscută de ouă umplute și cea care seamănă cel mai mult cu oul umplut din zilele noastre, se crede că a fost scrisă în regiunea andaluză a Spaniei în timpul secolului al XIII-lea.
Conform traducerii în limba engleză a unei rețete găsite într-o carte de bucate andaluză fără nume din secolul al XIII-lea, gălbenușurile de ou fierte erau amestecate cu coriandru, piper și suc de ceapă, apoi băteau cu murri (un sos din orz sau pește fermentat), ulei și sare.
Albușurile scobite erau apoi umplute cu amestecul rezultat, iar cele două jumătăți de ou erau fixate împreună cu un băț și acoperite cu piper.