Pizza Calzone este un preparat delicios și sățios, care te va cuceri prin combinația de aluat pufos și umplutură savuroasă. Această rețetă te va ajuta să prepari un Calzone autentic, chiar la tine acasă, cu care îți vei impresiona familia și prietenii. 

Pizza Calzone e practic o pizza „pliată” în două, care arată ca o semilună mare. Aluatul se umple cu diverse ingrediente, apoi se sigilează bine la margini, astfel încât totul să rămână înăuntru. Când o tai, e o surpriză – brânza topită, șunca, salamul sau legumele ies la iveală, totul combinat perfect.

Originea Calzone-ului e din Napoli, Italia, și numele vine de la „picior de pantalon” – o referire la modul în care aluatul de pizza este împăturit peste umplutură, formând un buzunar sigilat, plin de arome. E genul de mâncare care poate fi luată la pachet, pentru că e închisă complet și nu te murdărești.

De obicei, înăuntru se pune mozzarella, șuncă, poate niște ciuperci sau salam, uneori și legume. Sosul de roșii poate fi pus direct în interior sau servit lângă, pentru cine vrea să înmoaie bucățile în el.

Calzone e diferit de pizza clasică pentru că nu vezi ce e înăuntru până nu îl tai. Iese crocant pe dinafară și moale înăuntru. În plus, reține aburul în interior în timpul coacerii, ceea ce face ca umplutura să fie deosebit de suculentă și aromată. E delicios și, deși pare ceva special, e destul de simplu de făcut.

Preparare 1 oră și 30 minute
Gătire 25 minute
Timp total 1 oră și 55 minute

Ingrediente

Pentru aluat

  • 500 grame făină tip 00 (sau făină pentru pizza)
  • 300 ml apă călduță
  • 7 grame drojdie uscată (sau 20 grame drojdie proaspătă)
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 2 linguri ulei de măsline

Pentru umplutură (sugestie)

  • 200 grame sos de roșii
  • 200 grame mozzarella, tăiată cubulețe sau rasă
  • 100 grame șuncă, tăiată fâșii
  • 100 grame ciuperci, feliate
  • 50 grame măsline negre, feliate
  • 1/2 ardei gras, tăiat cubulețe
  • Oregano uscat, după gust
  • Sare și piper, după gust

Pentru uns

1 gălbenuș de ou, bătut cu 1 lingură de apă (opțional)

Mod de preparare

Prepararea aluatului

Într-un castron mic, amestecă drojdia uscată cu zahărul și 50 ml de apă călduță. Lasă deoparte timp de 5-10 minute până se activează (dacă folosești drojdie proaspătă, dizolv-o în apa călduță).

Într-un bol mare, cerni făina și adaugă sarea. Fă o adâncitură în mijloc.

Toarnă în adâncitură amestecul de drojdie, restul de apă călduță (250ml) și uleiul de măsline.

Amestecă ingredientele cu o lingură de lemn, apoi frământă aluatul cu mâinile timp de 8-10 minute, până devine omogen, elastic și nu se mai lipește de mâini.

Acoperă bolul cu un prosop curat de bucătărie sau cu folie alimentară și lasă aluatul să dospească într-un loc cald, ferit de curenți de aer, timp de aproximativ 1 oră, sau până când își dublează volumul.

Pregătirea umpluturii

În timp ce aluatul dospește, pregătește ingredientele pentru umplutură. Taie mozzarella cubulețe sau rade-o, feliază șunca și ciupercile, taie măslinele și ardeiul gras. Poți adapta umplutura în funcție de preferințele tale.

Asamblarea și coacerea

Preîncălzește cuptorul la 220 de grade (temperatură cuptor electric).

După ce aluatul a dospit, împarte-l în 2 bucăți egale (pentru 2 calzone mari) sau 4 bucăți egale (pentru 4 calzone mai mici).

Întinde fiecare bucată de aluat pe o suprafață ușor înfăinată, formând un cerc cu diametrul de aproximativ 25-30 cm (pentru calzone mari) sau 15-20 cm (pentru calzone mici).

Pe jumătate din fiecare cerc de aluat, întinde un strat subțire de sos de roșii, lăsând o margine liberă de aproximativ 2 cm.

Adaugă restul ingredientelor pentru umplutură: mozzarella, șunca, ciupercile, măslinele, ardeiul gras. Presară oregano, sare și piper după gust.

Împăturește cealaltă jumătate de aluat peste umplutură, formând o semilună. Sigilează bine marginile, presând cu degetele sau cu o furculiță.

Așează calzonele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Unge calzonele cu gălbenușul de ou bătut cu apă (opțional, pentru un aspect auriu).

Înțeapă calzonele din loc în loc cu o furculiță, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.

Coace pizza calzone în cuptorul preîncălzit timp de 20-25 de minute, sau până când sunt frumos rumenite și aluatul este copt. Lasă să se răcească puțin înainte de a le servi.

Idei de umpluturi delicioase pentru pizza Calzone

Cantitățile de mai jos sunt orientative și pot fi ajustate în funcție de preferințe. Important este să nu exagerezi cu umplutura, pentru a putea închide bine calzonele și a evita scurgerea acesteia în timpul coacerii. De asemenea, ține cont că unele umpluturi (în special cele cu multe legume proaspete) mai lasă lichid la copt.

Calzone Capricciosa

  • 200 grame sos de roșii
  • 150 grame mozzarella, tăiată cubulețe sau rasă
  • 100 grame șuncă presată, tăiată fâșii
  • 50 grame ciuperci, feliate
  • 50 grame anghinare din conservă, scurse și tăiate
  • 50 grame măsline negre, feliate
  • 1/4 ardei gras rosu, taiat cubulete
  • 1 lingură capere, scurse
  • Oregano uscat, sare, piper, după gust

Calzone Quattro Formaggi

  • 150 grame sos de roșii (sau sos alb, bechamel subțire)
  • 100 grame mozzarella, tăiată cubulețe
  • 50 grame gorgonzola, sfărâmată
  • 50 grame parmezan ras
  • 50 grame brânză provolone (sau cașcaval afumat), rasă
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust

Calzone Picant

  • 200 grame sos de roșii
  • 150 grame mozzarella, tăiată cubulețe sau rasă
  • 100 grame salam picant, feliat subțire (sau chorizo)
  • 50 grame ardei iute, tocat mărunt (jalapeño, ardei iute roșu)
  • 1/2 ceapă roșie, tocată solzișori
  • Fulgi de chili, după gust
  • Sare, piper, după gust

Calzone cu ton și porumb

  • 200 grame sos de roșii
  • 150 grame mozzarella, tăiată cubulețe sau rasă
  • 1 conservă de ton în suc propriu (aproximativ 150 grame), scurs bine
  • 100 grame porumb din conservă, scurs
  • 1/2 ceapă roșie, tocată solzișori
  • Măsline negre (opțional)
  • Sare, piper, după gust

Calzone cu pui și ciuperci

  • 200 grame sos de roșii (sau sos alb, bechamel subțire)
  • 150 grame mozzarella, tăiată cubulețe sau rasă
  • 150 grame piept de pui gătit, tăiat fâșii sau cubulețe
  • 100 grame ciuperci, feliate și călite
  • 1/2 ceapă, tocată mărunt
  • Sare, piper, oregano, după gust

Calzone cu spanac și ricotta

  • 150 grame sos de roșii (opțional)
  • 200 grame ricotta
  • 150 grame spanac proaspăt, opărit și tocat (sau 100g spanac congelat, decongelat și scurs bine)
  • 50 grame parmezan ras
  • 1 cățel de usturoi, pisat
  • Nucșoară, sare, piper, după gust

Sfaturi și sugestii

  • Prea multă umplutură va face dificilă închiderea calzonelor și poate duce la scurgerea acesteia în timpul coacerii.
  • Asigură-te că ingredientele umede (roșii, ciuperci, spanac etc.) sunt bine scurse de lichid înainte de a le adăuga în umplutură.
  • Pentru un plus de savoare, poți căli ușor legumele (ceapă, ardei, ciuperci) înainte de a le adăuga în umplutură.
  • Mozzarella este alegerea clasică pentru Calzone, dar poți folosi și alte tipuri de brânzeturi care se topesc frumos (Provolone, cașcaval, etc.).