Ruladă de carne în stil italian – Polpettone cu umplutură de ou, brânză și ierburi aromate. Gustoasă, ușor de făcut și perfectă pentru o masă de familie.

Polpettone - ruladă de carne în stil italian

Polpettone e genul de rețetă care strânge lumea în jurul mesei. E rustic, sățios și atât de reconfortant. Rulada asta de carne tocată, umplută cu ce vrei tu – de la ou fiert și brânză, până la spanac sau legume – e una dintre mâncărurile cele mai iubite din Italia.

Numele înseamnă, în traducere liberă, „chiftea mare”. Asta și este, de fapt: o ruladă de carne tocată, umplută cu ce ai prin frigider – cașcaval, șuncă, legume sau ou. Se rulează, se coace, se feliază. E simplu și bună.

Poate părea sofisticat la prima vedere, dar adevărul e că se face ușor. Carnea tocată e baza. De obicei, se folosește vită sau un amestec de vită și porc. Un amestec de porc și vită oferă echilibru perfect între suculență și gust. Dar poți folosi și curcan, pentru o variantă mai light.

La umplutură ai libertate totală. Cei mai mulți pun cașcaval și șuncă, pentru gust și efectul de „cheesy” când tai felia. Dar poți adăuga spanac, ardei copt, ciuperci sotate sau orice altceva îți place. Ouăle fierte în mijloc sunt opționale, dar dau un aspect frumos la tăiere. E un detaliu care impresionează, mai ales când ai musafiri.

Are ceva din vibe-ul unei fripturi de duminică, dar e mai prietenoasă, mai accesibilă, și poate fi adaptată în funcție de ce ai prin frigider. În nordul Italiei se servește adesea cu piure, în sud – cu sos de roșii și paste. Oricum o faci, e o mâncare de familie, de împărțit și de savurat în tihnă.

Preparare 20 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

Pentru compoziția de carne

  • 600 grame carne tocată de vită (poți folosi și amestec vită-porc)
  • 2 ouă
  • 60 grame parmezan ras
  • 100 grame pesmet
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 linguriță usturoi granulat (sau 1 cățel mic, zdrobit)
  • 1 linguriță oregano uscat
  • 1 linguriță pătrunjel uscat sau proaspăt tocat

Pentru umplutură

  • 150 grame cașcaval (sau mozzarella, tăiată bastonașe)
  • 100 grame șuncă presată, tăiată feliuțe subțiri
  • 1 ou fiert tare (opțional, tăiat felii)

Pentru exterior

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 100 ml vin alb (opțional)
  • 1 ceapă mică, tocată
  • 2-3 linguri sos de roșii (sau pastă de tomate subțiată cu apă)

Mod de preparare

Pregătește compoziția de carne

Într-un bol mare, amestecă bine carnea tocată cu ouăle, parmezanul, pesmetul, condimentele și verdețurile. Frământă până se omogenizează.

Formează rulada

Pe o folie alimentară sau hârtie de copt, întinde amestecul de carne într-un dreptunghi de aproximativ 1,5-2 cm grosime.

Adaugă umplutura

Pune feliile de șuncă, apoi cașcavalul și, dacă vrei, feliile de ou fiert. Lasă marginile libere, ca să poți rula ușor.

Rulează cu grijă

Cu ajutorul hârtiei, rulează ușor compoziția, formând un rulou strâns. Sigilează marginile bine, să nu iasă umplutura.

Rumenește în tigaie (opțional)

Poți prăji ușor ruloul în 2 linguri de ulei, pe toate părțile, ca să capete crustă. Apoi îl transferi într-o tavă.

Coace în cuptor

Pune ceapa tocată și sosul de roșii peste rulou. Toarnă și vinul dacă îl folosești. Acoperă cu folie aluminiu. Dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 35 de minute. Apoi mai lasă încă 10-15 minute fără folie, să se rumenească.