Descoperă rețeta autentică de chiftele cu sos de roșii. Experimentează gustul unui clasic italian și învață să îl prepari pas cu pas.
Chiftelele cu sos de roșii în stil italian sunt moi, suculente, aromate și perfecte pentru a-ți oferi senzație de confort, fie că le servești alături de un piure de cartofi, fie că le preferi împreună cu o porție de spaghete.
La fel ca în cazul tuturor rețetelor populare tradiționale din Italia, există multe variante, fiecare familie având propriile preferințe. Însă, există doar mici diferențe între rețete, în funcție de loc, obiceiuri și gusturi personale.
În general, există două reguli de bază pentru a face cele mai bune chiftele italienești în sos de roșii: echilibrul ingredientelor și moliciunea amestecului, precum și, bineînțeles, folosirea unor ingrediente proaspete și de calitate.
Ce tip de carne este recomandat pentru chiftele în sos de roșii
Carnea de vită și de vițel sunt cele mai bune tipuri de carne pe care le poți folosi pentru prepararea chifteluțelor italienești în sos de roșii.
Chiftelele de vită sunt de obicei mai aromate, în timp ce chiftelele de vițel sunt mai delicate. Adesea, pentru un gust mai bogat, se alege un amestec de carne de vită, vițel și porc.
Pentru a pregăti chiftele excelente nu este nevoie să folosești bucăți de carne scumpe. Unele bucăți de categoria a doua sau a treia, cu un bun echilibru între carnea slabă și cea grasă, dau chiftelelor aroma potrivită și o textură foarte plăcută.
Ideal este să ai 20 la sută grăsime în carnea pe care o folosești pentru a prepara această rețetă. De fapt, grăsimea este cea care face chiftelele să fie mai moi și mai gustoase.
În plus, chiftelele din carne foarte slabă riscă să se rupă în timpul gătitului. Din acest motiv, dar și pentru gust, uneori se adaugă o cantitate mică de cârnați la carnea tocată. Grăsimea face, de asemenea, ca sosul de roșii să fie mai gustos și mai aromat.
Dimensiunea ideală a chifteluțelor
Dimensiunea chifteluțelor este foarte importantă. Dacă vrei să savurezi chiftelele în sos de roșii ca fel principal de mâncare, acestea nu trebuie să fie foarte mici. Ideal este să aibă un diametru de aproximativ 5 centimetri și să cântărească aproximativ 40 de grame fiecare. În acest fel se pot găti corespunzător și într-un timp relativ scurt.
Atenție!Chiftelele prea mari tind să se spargă în timpul gătitului și riscă să rămână crude în centru.
Rețeta de chiftele cu sos de roșii în stil italian
Ingrediente
(pentru aproximativ 20 de chiftele)
- 500 de grame de carne tocată de vită sau de vițel
- Un ou întreg
- 100 de grame de brânză Grana Padano sau Parmigiano Reggiano rasă
- 60 de mililitri de lapte
- 80 de grame de pesmet
- O lingură de pătrunjel proaspăt tocat
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- O ceapă mică
- 50 de mililitri de vin alb sec
- 450 de grame de passata de roșii
- O jumătate de lingură de pastă de roșii
- Sare fină după gust
Mod de preparare
Pasul 1
Într-un castron se toarnă carnea tocată și se adaugă oul, brânza parmezan, pătrunjelul tocat și puțină sare. Se amestecă bine până când compoziția este omogenă.
Pasul 2
Acum toarnă laptele și amestecă. La final adaugă pesmetul puțin câte puțin. Încorporează-l în amestec în timp ce continui să amesteci. Ar trebui să obții un amestec ferm, dar moale.
Pasul 3
Poți începe să formezi chiftelele. Rotunjește o parte din amestec cu mâinile și pune-l pe o farfurie. Ai grijă să creezi chiftele de aceeași mărime: aproximativ cinci centimetri în diametru, cu aproximativ 40 de grame fiecare. Cu cantitățile date vei obține aproximativ 20 de chiftele.
Acum toarnă uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie. Sotează ceapa tocată la foc mic până când devine aurie.
Pasul 4
Adaugă chiftelele pe rând și lasă-le să se rumenească timp de câteva minute. Întoarce-le ușor, astfel încât să fie bine rumenite pe toate părțile. Scoate-le din tigaie, după care toarnă puțin vin alb în această tigaie și lasă alcoolul să se evapore.
Pasul 5
Acum adaugă passata de roșii și pasta de roșii, dizolvate în puțină apă fierbinte. Amestecă ușor, având grijă să nu se spargă chiftelele.
Acoperă cu un capac și fierbe la foc mic timp de aproximativ 20 de minute. Înainte de servire, gustă și adaugă puțină sare dacă este necesar.
Savurează chiftelele italiene în sos de roșii calde sau la temperatura camerei, în funcție de sezon. Servește-le cu pâine de casă sau cu mămăligă aburindă ori cu piure de cartofi sau spaghete.
Chiftele italiene în sos de roșii: Câteva variante
Această rețetă clasică de chifteluțe în sos de roșii poate fi modificată în multe feluri. De altfel, fiecare familie are o rețetă tradițională de chifteluțe care este transmisă din generație în generație.
Poți să înlocuiești sau să adaugi alte arome pe placul tău, pe lângă pătrunjel. De exemplu, usturoi pisat sau ardei iute. Mulți adaugă două linguri de brânză ricotta în amestec pentru a-l face mai moale.
Iată câteva dintre cele mai gustoase variante de chiftele cu sos pe care să le încerci:
Chifteluțe prăjite cu sos de roșii
Dacă preferi chiftelele prăjite cu sos de roșii, urmează rețeta de mai sus, apoi, odată ce ai obținut chiftelele, trece-le prin pesmet și ou bătut. Prăjește-le în mult ulei vegetal până când devin aurii și au o crustă crocantă.
Pregătește un sos de roșii clasic cu ceapă rumenită și passata de roșii. Apoi adaugă chiftelele prăjite și continuă să le gătești timp de aproximativ un sfert de oră.
Chifteluțe napolitane cu sos de roșii
Ai nevoie de două tipuri de carne pentru chiftelele napolitane: 250 de grame de carne de porc tocată și 250 de grame de carne de vită tocată.
Restul ingredientelor sunt aceleași ca în rețeta tradițională (vezi mai sus), dar trebuie să adaugi 25 de grame (adică aproximativ 3 linguri) de semințe de pin și 50 de grame (adică aproximativ 5 linguri) de stafide - deja înmuiate în apă fierbinte și stoarse - la amestecul de chifteluțe. Dacă vrei, poți adăuga și scorțișoară măcinată. La final, urmează rețeta descrisă mai sus.
Chifteluțe cu cartofi în sos de roșii
În loc de pesmet, poți folosi și cartofi fierți pentru a face chifteluțe moi și gustoase în sos, care sunt, de asemenea, populare în rândul copiilor. Urmează rețeta principală și înlocuiește cantitatea de pesmet cu 200 de grame de cartofi fierți și pasați.
Cum se păstrează chiftelele
Poți păstra chiftelele în sos de roșii timp de două - trei zile în frigider, acoperite. De asemenea, poți congela chiftelele italiene, dar numai dacă ai folosit toate ingredientele proaspete.
Pentru a avea mereu la îndemână chiftele pe care să le servești la prânz sau la cină, cea mai rapidă soluție este să le congelezi crude, apoi să le gătești după bunul plac.
Pur și simplu transferă-le într-o tavă, cu distanță între ele, și punte-le în congelator. Când sunt congelate, le poți transfera cu ușurință într-o pungă alimentară.
Garnituri pentru chiftele cu sos de roșii în stil italian
- Paste: Pastele sunt garniturile tradiționale pentru chiftele în stil italian. Spaghete, penne sau fettuccine sunt opțiuni excelente.
- Pâine de usturoi: Pâinea de usturoi, prăjită până devine crocantă și unsă cu unt și usturoi, este o alegere excelentă pentru a absorbi sosul delicios de roșii.
- Risotto: Un risotto cremos poate echilibra textura chiftelelor.
- Mămăliga poate fi o alternativă excelentă la chiftelele cu sos.
- Salată: O salată verde sau o salată caprese, cu roșii, mozzarella și busuioc, poate adăuga un plus de prospețime.
- Legume la grătar: Legume precum ardei, vinete, dovlecei sau ciuperci la grătar pot fi o garnitură sănătoasă și gustoasă.
- Cușcuș: Pentru o abordare mai neconvențională, încercați să serviti chiftelele cu cușcuș.