Există deserturi care nu se vor demoda niciodată și care își vor păstra farmecul indiferent de epocă. Iar prăjiturile de cofetărie, pe care le mâncam când eram mici, fac parte din această categorie. Astăzi vă propunem să ne aducem aminte de prăjitura Boema și să recreăm rețeta ei, acasă.
Prăjitara Boema este o clasică a cofetăriilor și era foarte populară în perioada comunistă. De fapt, ca rețetă și mod de preparare, nu este altceva decât un fel de amandină sub altă formă și cu alt nume, ornată cu frișcă. Dar este delicioasă și merită să o încercați!
Timp total 1 oră și 45 minute
Ingrediente
- Blat:
- 5 ouă
- 125 g zahăr
- 100 g făină
- 30 g cacao
- un praf de sare
- vanilie
- 20 g unt
- Sirop:
- 500 ml apă
- 100 g zahăr
- vanilie
- coaja de la o portocală
- Cremă:
- 125 g zahăr
- 125 ml apă
- 125 ciocolată neagră
- 250 g unt
- 2-3 picături oțet
- Glazură:
- 50 g unt
- 200 ml smântână lichidă
- 200 g ciocolată amăruie
- Pentru decor:
- 500 ml frișcă lichidă
- 2 linguri zahăr pudră
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 170 de grade. Separați ouăle și bateți albușurile spumă, cu un praf de sare. Adăugați treptat zahărul și, la final, vanilia. Adăugați gălbenușurile când spuma este densă și lucioasă și mai mixați puțin.Cerneți făina și cacaoa și încorporați-le cu o spatulă sau un tel. Amestecați de jos în sus. Turnați blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați la cuptor pentru 30-35 de minute sau până când blatul trece testul cu scobitoarea.
Când blatul s-a răcit îl puteți tăia. Îndepărtați marginile și tăiați blatul în bucăți pătrate, cu latura de aproximativ 5 cm.
Pentru sirop, puneți toate ingredientele pe foc. După ce zahărul s-a topit, lăsați să mai fiarbă 2-3 minute. Lăsați siropul să se răcească înainte de a însiropa prăjiturile. Strecurați siropul, pentru a scăpa de coaja de portocală. Când siropul este rece, însiropați fiecare bucată de blat, dar fără să faceți exces.
Pentru glazură, puneți smântâna pentru frișcă într-un vas pe foc. Când ajunge la punctul de fierbere, dați la o parte de pe foc și adăugați ciocolata ruptă bucățele. Când ciocolata s-a topit, amestecați bine și adăugați untul. Lăsați glazura deoparte.
Pentru cremă, puneți zahărul cu apa într-un vas pe foc. Când zahărul s-a topit și începe să fiarbă amestecul, opriți focul și adăugați ciocolata. Amestecați, după care adăugați untul. Lăsați crema să se răcească complet, după care o veți bate cu mixerul pentru a căpăta volum și consistență. Nu bateți crema prea mult, pentru că se va tăia!
Pentru a prepara frișca bateți-o cu mixerul împreună cu zahărul pudră, până ajunge la consistența dorită. Tot ce mai aveți acum de făcut este să montați prăjitura.
Puneți câte o lingură bună de glazură peste bucățile de blat însiropat. Când s-a răcit complet, Adăugați cu ajutorul unui poș crema ganache făcută mai devreme. La final, ornați cu frișcă naturală.
Prăjitura Boema este gata. Poftă bună!