Dacă îți plac prăjiturile cu textură pufoasă și aromă echilibrată, această rețetă e pentru tine. Combină nuca de cocos și macul într-un blat ușor și aerat, peste care vine o cremă de vanilie fină și un strat crocant de biscuiți, totul acoperit cu o glazură delicioasă de cacao. Se face destul de ușor și este super gustoasă.
Macul și nuca de cocos nu sunt ingrediente pe care le vezi mereu împreună, dar se potrivesc surprinzător de bine. Macul dă un gust ușor de nucă și o textură plăcută, iar nuca de cocos adaugă un plus de aromă. În plus, macul e și sănătos – conține calciu și magneziu, așa că nu e doar gustos, ci și sănătos în cantități moderate.
Crema e simplă și nu ai cum să dai greș cu ea. Lapte, zahăr, gălbenușuri și budincă de vanilie – totul fiert până se îngroașă. Secretul e să o lași să se răcească bine înainte de a adăuga margarina, ca să nu se taie.
Biscuiții sunt un detaliu care face diferenț. Poți folosi biscuiti PIcnic sau petit Beurre. Îi poți alege cu vanilie, pentru un gust mai delicat, sau cu cacao, dacă vrei ceva mai intens. Ajută la asamblare, ținând crema în loc și dând prăjiturii un aspect uniform.
Glazura e ultima etapă, dar nu trebuie neglijată. Se face rapid, din apă, zahăr, cacao și unt. Trebuie să fie suficient de densă ca să nu curgă peste tot, dar destul de fluidă cât să se întindă ușor. Dacă vrei să îi dai un twist, poți adăuga o linguriță de cafea solubilă sau puțină esență de rom.
Prăjitura trebuie lăsată la frigider câteva ore înainte de a fi tăiată. Așa se întrepătrund aromele și se stabilizează straturile. Se poate păstra la rece 2-3 zile, dar de obicei dispare mult mai repede.
Dacă vrei ceva simplu, dar cu un gust deosebit, merită să o încerci. Se face ușor și e perfectă pentru orice ocazie.
Ingrediente
Blat
- 8 albușuri
- 8 linguri de zahăr
- 100 grame nucă de cocos
- 100 grame mac măcinat
- 4 linguri de făină
- 1 fiolă esență de rom
Cremă
- 1 plic budincă de vanilie
- 8 linguri de zahăr
- 8 gălbenușuri
- 300 ml lapte
- 250 grame unt
Glazură
- 4 linguri de apă
- 4 linguri de zahăr
- 4 linguri de cacao
- 1 lingură de unt
Alte ingrediente
- 2 pachete de biscuiți simpli (Pictic, Petit Beurre)
- 100 ml apă
- 2 linguri zahăr
- 1 fiolă esență de rom
Mod de preparare
Blatul
Bate albușurile spumă cu un mixer, adăugând treptat cele 8 linguri de zahăr. Continuă până obții o compoziție tare și lucioasă.
Incorporează nuca de cocos, macul măcinat și făina, amestecând ușor cu o spatulă, de jos în sus.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt sau unge-o cu puțin ulei și presară făină.
Toarnă compoziția în tavă și nivelează.
Coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 25-30 de minute, până devine ferm și ușor rumenit.
Scoate blatul și lasă-l la răcit.
Crema
Într-o cratiță, amestecă budinca de vanilie cu zahărul și gălbenușurile.
Adaugă treptat laptele și pune amestecul la foc mic, amestecând continuu până se îngroașă.
Oprește focul și lasă la răcit complet.
După ce s-a răcit, mixează crema împreună cu untul până devine omogenă.
Asamblare
Într-un bol, amestecă apa, zahărul și esența de rom.
Însiropează blatul răcit cu acest amestec.
Întinde uniform crema de vanilie peste blat.
Așează un strat de biscuiți peste cremă, presând ușor pentru a se lipi bine.
Glazura
Fierbe apa cu zahărul până se formează un sirop gros.
Oprește focul și adaugă cacaua și untul, amestecând bine până obții o compoziție fină.
Toarnă glazura peste stratul de biscuiți și nivelează rapid cu o spatulă.
Poți decora cu fulgi de cocos, nucă măcinată sau ciocolată rasă. Lasă prăjitura la frigider cel puțin 2 ore, pentru a se întări și a avea o textură perfectă.