Cornulețele cu mac (sau mohnkipferl) sunt atât de gustoase și aspectuoase încât nimeni nu le poate rezista. Se pregătesc foarte ușor, din doar câteva ingrediente pe care le puteți găsi în orice magazin alimentar, la prețuri accesibile.
Aceste cornulețe cu mac și griș necesită, însă, un timp mai îndelungat de pregătire, în sensul că umplutura trebuie să fie făcută cu o zi înainte, astfel încât să capete o consistență fină. Tot cu o zi înainte de coacere poate fi făcut și aluatul.
Umplutura de semințe de mac poate fi făcută în trei variante, pe care le prezentăm mai jos. O puteți alege pe cea pe care o doriți. În una dintre acestea se folosește miere de albine în loc de zahăr, iar în alta se folosește marțipan și se omite untul.
Rețeta de cornulețe cu mac
Ingrediente
Umplutură de semințe de mac - varianta 1:
- 125 de grame de semințe de mac măcinate fin
- 370 de mililitri de lapte
- 75 de grame de zahăr tos
- 50 de grame de unt
- 50 de grame de griș
- 50 de grame de ou
- Un praf de scorțișoară
Umplutura de semințe de mac - varianta 2:
- 200 de grame de semințe de mac măcinate fin
- 320 de mililitri de lapte
- 140 de grame de miere de albine
- 90 de grame de unt
- 130 de grame de griș
- 100 de grame de ou
Umplutura cu semințe de mac - varianta 3:
- 150 de grame de semințe de mac măcinate fin
- 240 de mililitri de lapte
- 90 de grame de zahăr tos
- 10 grame de zahăr vanilat
- Un praf de scorțișoară
- 30 de grame de griș
- 100 de grame de marțipan
- Albușul de la un ou
Mod de preparare
Cum se face umplutura
Pentru prima variantă de umplutură, tot ce trebuie să faceți este să aduceți laptele și untul la punctul de fierbere. Apoi, amestecați în această compoziție zahărul, semințele de mac și scorțișoara. Adăugați oul doar după ce amestecul s-a răcit complet.
Pentru cea de-a doua variantă de umplutură, aduceți laptele și untul la punctul de fierbere și amestecați restul ingredientelor, unul după altul. Adăugați oul după ce amestecul s-a răcit complet.
Pentru cea de-a treia variantă de umplutură, aduceți laptele, zahărul și scorțișoara la punctul de fierbere. Amestecați semințele de mac și grișul și lăsați umplutura să se gătească timp de câteva minute, amestecând constant. Apoi, amestecați și marțipanul crud și lăsați amestecul să se răcească. După aceea, amestecați întreaga compoziție în albușurile de ou.
Cum se face aluatul și cum se coc cornulețele
Împărțiți aluatul de brioșe în bucăți de câte 60 de grame fiecare și rulați-le în bile mici. După ce le lăsați să se odihnească timp de 30 de minute, întindeți bilele de aluat în forme ovale și aplatizați-le.
Ulterior, umpleți-le cu umplutura cu semințe de mac, după ce aceasta se răcește. Puneți cam 40 – 50 de grame de umplutură pe fiecare bucată de aluat.
Rulați bucățile de aluat și apoi îndoiți-le astfel încât să formeze o semilună. Așezați-le pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt.
Înainte de coacere, ungeți semilunele cu un ou întreg (atât gălbenușul, cât și albușul) și presărați-le cu semințe de mac măcinate.
Coaceți semilunele cu semințe de mac la 190 de grade Celsius, timp de 15 minute sau până când devin aurii. Atenție! Dacă nu le coaceți suficient de mult timp, s-ar putea să nu se coacă în interior!