Prăjitura semilună este una foarte populară în bucătăria românească. Se face extrem de ușor, dar este foarte aspectuoasă, datorită formei în care este tăiată. De aici vine și numele ei, pentru că bucățelele de prăjitură sunt tăiate folosind marginea unui pahar, în formă de semilună.

Baza pentru această prăjitură este un pandișpan simplu, la care se adaugă nucă măcinată. Astăzi însă vom face varianta cu cacao, care este un fel de negresă cu nucă deasupra. Puteți adăuga și praf de copt în compoziție, dar nu este obligatoriu. Prăjitura va crește oricum și fără. 

Prăjitură semilună cu cacao și nucă
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 250 g unt
  • 150 g zahăr
  • 70 g cacao
  • 220 g făină
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 150 g nucă
  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Puneți în bolul mixerului untul moale, zahărul și zahărul vanilat și mixați bine, până când obțineți o cremă. Zahărul se va topi cam în 5 minute de mixat la viteză mare.

Reduceți viteza mixerului și adăugați ouăle, unul câte unul. Amestecați făina cu un praf de sare, cacaoa și praful de copt (dacă folosiți) și cerneți-le. Puneți ingredientele uscate peste crema de ouă și unt și mixați puțin, cât să se încorporeze.

Turnați compoziția în tavă și presărați jumătate din nuca tocată (sau măcinată). Dați la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute. Când este gata, adăugați restul de nucă și pudrați cu zahăr după ce s-a răcit puțin.

Tăiați cu marginea unui pahar.