Tortul Raffaello este inspirat de faimoasele praline. Delicat și elegant, acest tort te poartă direct în paradisul culinar cu fiecare mușcătură. Nu este doar un tort, este o experiență gastronomică ce te va cuceri cu gustul său sofisticat.

Tort Raffaello. O experiență culinară rafinată

Perfect pentru ocazii speciale sau pur și simplu pentru a te răsfăța, tortul Raffaello este o alegere rafinată pentru cei ce știu să aprecieze micile plăceri ale vieții.

Tortul Raffaello este un desert spectaculos, cu mai multe straturi de blat de migdale și nucă de cocos, mascarpone cremos și ganache de ciocolată albă și, bineînțeles, celebrele bomboane pentru decor. 

Bomboanele Raffaello sunt considerate un deliciu de numeroase persoane, iar aroma lor este sursa de inspirație din spatele acestui tort cu fulgi de nucă de cocos și migdale.

Gândiți-vă la straturi subțiri de blat de cocos și migdale fără făină, așezate împreună cu un ganache de ciocolată albă și o cremă de mascarpone. Acoperit cu fulgi de nucă de cocos și decorat cu bomboane Raffaello, tortul este spectaculos, atât în ceea ce privește aspectul, cât și în privința gustului.

Motive pentru a prepara tortul Raffaello

Printre motivele pentru care merită să încercați această rețetă se numără faptul că este mult mai ușor de făcut decât pare, mai ales dacă aveți un mixer vertical. 

Deși sunt patru balaturi de cocos și migdale, tortul poate fi făcut folosind doar una sau două forme de copt cu diametrul de 20 de centimetri, deși în acest fel durează ceva mai mult.

În plus, nu sunt necesare abilități de decorare sofisticate. Fulgii de nucă de cocos acoperă tot tortul, iar bomboanele Raffaello dau un aspect frumos. 

Gusul dulce al ganache-ului de ciocolată albă este temperat de aromele de nucă de cocos și migdale în acest tort Raffaello.

Un alt apect ce face ca acest tort Raffello să fie demn de încercat este textura sa minunată. Aceasta este umedă și gingașă și diferă foarte mult de cea a blatului clasic de tort.  

Tortul Raffaello poate fi decorat cu ceva diferit dacă nu puteți face rost de aceste bomboane sau dacă doriți să faceți un desert fără gluten.

Rețeta de tort Raffaello

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră și 15 minute
Timp total 1 oră și 35 minute

Ingrediente

Pentru blaturi   

  • 200 de grame de ciocolată albă de bună calitate
  • 200 de grame de migdale măcinate
  • 75 de grame de fulgi de nucă de cocos 
  • 6 ouă mari întregi și încă două gălbenușuri, de preferat de la găini crescute în aer liber
  • 180 de grame de zahăr pudră
  • O lingură de esență de vanilie
  • Două linguri de lapte

Pentru ganache-ul de ciocolată albă

  • 200 de grame de ciocolată albă de bună calitate
  • 60 de mililitri de smântână grasă
  • Două linguri de rom cu aromă de nucă de cocos, opțional

Pentru umplutura de mascarpone

  • 325 de grame de brânză Mascarpone  
  • 2,5 linguri de rom cu aromă de nucă de cocos, cum ar fi Malibu
  • 1,5 linguri de zahăr pudră
  • 2,5 linguri de fulgi de nucă de cocos 
  • 60 de mililitri de smântână grasă

Pentru ornare 

  • 150 de mililitri de frișcă  
  • 14 bomboane de ciocolată Raffaello
  • 5 linguri de fulgi de nucă de cocos 

Mod de preparare

Pentru blaturi

Înainte de a face orice altceva, preîncălziți cuptorul la 160 de grade Celsius. Ungeți baza și părțile laterale ale tăvilor de copt și tapetați baza cu hârtie de copt.

Topiți ciocolata albă într-un bol așezat la bain-marie sau în cuptorul cu microunde. Amestecați până când se omogenizează, după care lăsați-o deoparte. 

Separați ouăle, apoi puneți toate cele opt gălbenușuri în bolul unui mixer vertical, împreună cu zahărul și esența de vanilie. Mixați timp de aproximativ 6 - 8 minute, până când compoziția devine deschisă la culoare. 

Încorporați o jumătate din cantitatea de nuci, după care adăugați și restul. Ulterior, încorporați fulgii de nucă de cocos. În cele din urmă, adăugați ciocolata albă topită și laptele. 

Folosiți un castron curat și un tel curat pentru a mixa cele șase albușuri până când se formează o spumă tare. 

Luați o lingură din compoziția de albușuri spumă și încorporați-o în aluat înainte de a adăuga restul cantității. Amestecați ușor, cu grijă, de jos în sus, astfel încât să păstrați aerul din albușuri. 

Împărțiți compoziția în patru forme cu diametrul de 20 de centimetri. În cazul în care aveți doar două forme sau una, faceți acest lucru în două reprize, respectiv patru. Însă, atenție, înainte de a refolosi o formă de copt trebuie să o spălați, după care să o ungeți și să o tapetați din nou. 

Coaceți fiecare blat pentru tortul Raffaelo în cuptorul preîncălzit timp de 15 - 17 minute, până când capătă un aspect auriu și se ridică la loc atunci când este presat ușor.

Lăsați blaturile să se odihnească timp de două minute, după care treceți un cuțit ascuțit pe marginea formei și răsturnați blaturile pe rafturi de răcire tapetate cu hârtie de copt ușor presărată cu zahăr pudră. Lăsați-le deoparte să se răcească.

Pentru ganache-ul de ciocolată albă

Pregătiți ganache-ul de ciocolată albă topind ciocolata și smântâna împreună într-un bol termorezistent. Folosiți din nou un bain-marie sau cuptorul cu microunde.

Amestecați ganache-ul de ciocolată albă până când se omogenizează, după care adăugați romul cu aromă de nucă de cocos și lăsați-l deoparte să se răcească și să se îngroașe.

Pentru umplutura de mascarpone 

Umplutura de mascarpone se prepară extrem de simplu. Puneți mascarpone, smântâna și romul cu aromă de nucă de cocos într-un bol. Strecurați zahărul pudră, apoi mixați-l ușor, la cea mai mică viteză a mixerului. 

Continuați să mixați până când amestecul devine omogen, apoi opriți-vă. Însă, atenție! Nu amestecați prea mult, pentru că mascarpone se poate tăia. Folosiți o lingură mare de metal pentru a încorpora ușor fulgii de nucă de cocos.

Asamblarea tortului Raffaello

Când sunteți gata să asamblați tortul Raffaello, puneți blatul de bază pe o farfurie răsturnată și întindeți deasupra un sfert din amestecul de mascarpone.

Apoi, așezați deasupra un alt strat de blat de cocos și migdale. Întindeți puțin sub jumătate din ganache-ul de ciocolată albă peste acest strat.

Ulterior, adăugați încă un blat și întindeți încă un sfert din amestecul de mascarpone deasupra. Acoperiți cu ultimul strat de blat.

Folosiți restul de mascarpone pentru a acoperi părțile laterale ale tortului, lăsând să acopere și o margine subțire pe partea de sus a tortului. Nu vă faceți griji dacă după aceea se va scurge puțin ganache din centrul tortului.

Folosiți podul palmei pentru a decora partea laterală a tortului cu nucă de cocos, dacă doriți. Întindeți ganache-ul rămas deasupra și presărați nucă de cocos.

Bateți frișca tare și formați 14 rozete pe partea de sus a tortului. Puneți câte o bomboană Raffaello pe fiecare rozetă. Dați tortul la frigider li lăsați-l la rece pentru aproximativ patru ore.

Ponturi pentru cel mai reușit tort Raffaello

Pentru a obține cel mai reușit tort Raffaello folosiți un cântar digital și respectați cu sfințenie cantitățile indicate.  

În plus, este important să ungeți întotdeauna baza și părțile laterale ale formelor și tapetați baza cu hârtie de copt. Acest lucru permite ca blatul să fie scos cu ușurință din forme.

Folosiți forme de copt care au exact aceeași dimensiune. În cazul în care formele au dimensiuni diferite, va fi imposibil să obțineți un tort perfect. 

Dacă aveți doar două forme identice, atunci gătiți aluatul în două reprize. Va trebui să spălați formele, apoi să le ungeți și să le tapetați din nou.

Întoarceți întotdeauna prăjiturile din formă pe un grătar de sârmă acoperit cu hârtie de copt ce a fost ușor presărată cu zahăr pudră. Acest lucru împiedică blatul să se lipească de grătarul de răcire sau de hârtia pergament.

Lăsați ganache-ul de ciocolată albă să se întărească suficient de mult timp înainte de a asambla tortul. Acesta trebuie să aibă o consistență groasă și să se poată întinde. Dacă este prea moale, se va scurge pe părțile laterale ale tortului.

Dacă durează prea mult ca ganache-ul să se răcească și să se întărească, puneți-l în congelator și amestecați-l la fiecare 10 minute până când obțineți consistența dorită.

Acoperirea părților laterale cu fulgi de nucă de cocos este opțională. Dacă nu aveți timp sau chef să faceți acest lucru, nu ezitați să săriți peste el.

Blatul cu migdale și nucă de cocos în sine nu conține gluten. Cu toate acestea, bomboanele Raffaello, folosite pentru a decora partea superioară a acestui desert, nu sunt fără gluten.

Așadar, în cazul în care doriți să faceți un tort Raffaello fără gluten, este necesar să omiteți folosirea acestor bomboane și să le înlocuiți cu ceva ce nu conține gluten. Trufele Lindt Lindor de ciocolată albă ar fi o alternativă excelentă.

Odată preparat, acest tort poate fi păstrat la frigider, bine acoperit, pentru maximum trei zile. Scoateți-l din frigider cu una sau două ore înainte de a-l servi pentru a permite intensificarea aromelor.