Puiul, cu o aroma delicioasa de telina, usturoi si cimbru, este umplut cu cartofi, devenind astfel un preparat perfect pentru un pranz cu familia sau prietenii.
Timp total 1 oră și 20 minute
Ingrediente
- 100g unt
- 1 lingura de mustar
- 3 linguri de tarhon maruntit
- 1 pui (aprox. 1.6-2kg)
- 8-12 baby napi
- Pentru umplutura
- 30g unt
- 2 cepe
- 1 telina
- 1 catel de usturoi
- 500g cartofi
- 1 lingurita de cimbru maruntit
- 130g pesmet
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 200 grade. Se pun 100g unt intr-un castron, apoi se amesteca cu mustarul si tarhon tocat. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se amesteca bine. Folosind trei sferturi din amestec, se freaca peste tot carnea de pui, inclusiv sub pielea de la gat.2. Se topeste amestecul ramas intr-o cratita mica, la foc mediu. Se pun napii intr-un castron si se toarna untul topit peste. Se amesteca bine, astfel incat napii sa fie acoperiti.
3. Pentru a face umplutura de cartofi, se topesc cele 30g de unt intr-o cratita la foc mediu. Se adauga ceapa, telina si usturoiul, apoi se acopera si se calesc timp de 2 minute. Se scoate capacul si se adauga cartofii, cimbrul si pesmetul. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se fierbe timp de 5 minute, amestecand des sa nu se arda. Se scot de pe foc si se lasa sa se raceasca inainte de a umple puiul.
4. Se umple puiul pana la doua treimi. Acest lucru va permite aerului cald sa circule in interiorul cavitatii, astfel incat carnea de pui se va gati in mod corespunzator. Se pune umplutura ramasa intr-un vas termorezistent si se coace alaturi de pui.
5. Se pun napii unsi cu unt intr-o tava, cu crengute de tarhon, iar puiul se aseaza puiul deasupra. Se lasa la cuptor timp de 1 ora si 20 de minute, ungand regulat cu sucurile din tava. Se scoate vasul cand puiul este gata.
6. Atunci cand puiul este gatit, se acopera puiul cu folie. Se lasa timp de 15 minute inainte sa fie taiat. Se serveste cu napii si cartofii.