Sunt zile când nu știi ce să mai gătești. Vrei ceva rapid, dar nu chiar „orice”. Vrei ceva care să placă și celor mici, și celor mari. Ceva care să țină de foame, dar să nu te țină în bucătărie cu orele. În momentele alea, spaghetele la cuptor sunt soluția perfectă. Se fac ușor și nu dai greș cu ele.

Spaghete la cuptor - varianta gustoasă, cu brânză, carne și sos de roșii

Ai nevoie de spaghete, carne tocată, un sos bun de roșii și ceva brânză care să se topească frumos. Restul depinde de ce ai prin frigider. Nu trebuie să fie complicat ca să fie bun.

Dar sunt câteva lucruri de care e bine să ții cont.

Nu fierbe pastele prea mult. Gândește-te că mai stau și la cuptor. Dacă le lași prea moi de la început, o să se rupă, se vor face terci și nu o să mai simți textura aia plăcută când le mănânci. Ideal e să le scoți cu un minut-două înainte de timpul recomandat pe ambalaj.

Apoi, carnea. Nu o pune crudă. Gătește-o în tigaie înainte, cu ceapă, usturoi și condimente. Când e gata, amesteci cu roșiile pasate și, dacă ai, cu un strop de pastă de tomate. Lasă să fiarbă puțin, cât să se lege sosul. Poți pune și un vârf de zahăr, dacă simți că roșiile sunt acide.

Un detaliu pe care mulți nu-l știu: dacă folosești roșii pasate din conservă, încearcă să le fierbi 5 minute în plus, cu un pic de ulei și usturoi. Schimbă complet gustul sosului. Devine mai dulce, mai legat. Și dacă adaugi și o linguriță de zahăr, scapi de aciditatea aia deranjantă de la unele conserve.

Brânza face toată diferența la final. Cașcaval ras, mozzarella, un pic de parmezan dacă ai – orice e bun, atâta timp cât se topește. Vrei să obții stratul ăla de deasupra care e rumen, ușor crocant, dar moale dedesubt.

Și poate cel mai important: nu te stresa cu detalii. Rețeta asta e una din cele care ies bine chiar și când improvizezi. Poți pune ciuperci, ardei, porumb, orice îți place.

Preparare 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 300 grame spaghete
  • 250 grame carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 2-3 căței de usturoi, pisați
  • 400 grame roșii pasate (sau 1 conservă)
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 100 grame cașcaval ras (sau mozzarella)
  • 1 linguriță oregano uscat
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Fierbe spaghetele în apă cu sare, până sunt al dente. Cu 2-3 minute mai puțin decât scrie pe ambalaj. Scurge-le și dă-le deoparte.

Încinge uleiul într-o tigaie. Adaugă ceapa și călește 2-3 minute până devine sticloasă.

Pune usturoiul. După 30 de secunde, adaugă carnea tocată. Amestecă bine, lasă să se rumenească. Condimentează cu sare, piper și oregano.

Adaugă pasta de tomate și roșiile pasate. Lasă sosul să fiarbă la foc mic 10 minute. Dacă e prea gros, poți adăuga puțină apă.

Amestecă spaghetele fierte cu sosul. Pune totul într-o tavă termorezistentă.

Presară cașcavalul ras deasupra.

Dă la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 15-20 de minute, până se topește și rumenește cașcavalul.

Note

  • Rețeta merge și cu paste penne sau fusilli, dacă nu ai spaghete.
  • Dacă îți plac spaghetele mai crocante la margine, lasă-le 5 minute în plus la cuptor.