Dacă vrei o supă clară, gustoasă și sănătoasă, încearcă această rețetă de supă din oase de vițel cu măduvă. Se face ușor, doar că are nevoie de timp. Gustul final merită fiecare minut de așteptare.

Supa din oase de vițel este una dintre cele mai simple și hrănitoare supe pe care le poți face acasă. Nu e o rețetă complicată, dar e una care cere răbdare. Nu te grăbi. Supa asta își trage gustul din timpul pe care i-l dai. Din oase, din măduvă și din legumele care fierb încet, fără grabă.

Este o mâncare de bază în multe bucătării din lume, de la francezi la asiatici. Noi, românii, o știm sub forma ei clasică: limpede, cu gust rotund și aromă ușoară de carne. E o rețetă de iarnă, dar merge oricând.

Dacă nu ai mai făcut până acum, ai putea crede că e doar o supă „grasă”. Dar nu e așa. Supa din oase de vițel e bogată în colagen natural, care ajută articulațiile, pielea și digestia. În plus, e un preparat ușor de digerat și hrănitor.

Are un gust intens, dar curat. Nu e greu, nu e grețos, mai ales dacă alegi oase tinere de vițel și le rumenești bine la cuptor. Acolo e secretul: oasele prind culoare și gust, iar supa devine ușor maronie și aromată.

E genul de supă care „te ține în picioare”. După o zi rece sau obositoare, o cană de supă din oase de vițel te încălzește imediat.

O mai poți folosi ca bază pentru alte preparate: risotto, sosuri, tocănițe sau chiar ramen, dacă îți place combinația.

Un detaliu interesant: acidul din suc de roșii ajută la extracția colagenului din oase. Așa că nu sări peste sucul de roșii. Fără el, supa iese bună, dar nu la fel de concentrată.

E o supă destul de ușoară. Da, are colagen și ceva grăsime naturală, dar nu e grețoasă. Dacă o lași la frigider, vei vedea că se „gelatinizează” – semn bun. Când o reîncălzești, revine la forma lichidă.

Supa din oase de vițel se servește fierbinte, cu crutoane sau cu felii de pâine neagră prăjită. Și încă un pont: nu arunca măduva. E moale, aromată și plină de gust. Întinde-o pe o felie de pâine neagră prăjită, presară un vârf de sare și piper.

Merge perfect cu un ardei iute murat.

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră și 40 minute
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 1,3 kg oase de vițel cu măduvă, tăiate bucăți
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 păstârnac
  • 1 felie de țelină rădăcină (aprox. 100 g)
  • 4 crenguțe de cimbru
  • 1 frunză de țelină
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • 2 boabe de enibahar
  • Piper proaspăt măcinat (după gust)
  • 1/2 pahar vin roșu sec (aprox. 100 ml)
  • 1/2 litru suc de roșii
  • 1 lingură rasă de sare
  • 3-4 litri apă
  • Pâine neagră prăjită sau crutoane, pentru servit

Mod de preparare

Pregătește oasele. Spală-le bine, șterge-le de apă și așază-le într-o tavă. Presară sare și piper negru proaspăt măcinat.

Încălzește cuptorul. Pune tava la foc mare timp de 10 minute, apoi redu temperatura și mai lasă oasele 40-50 de minute.

Între timp, curăță și taie legumele bucăți mari, ca pentru o supă obișnuită. Pune-le într-o oală mare cu 3-4 litri de apă rece. Adaugă frunzele de țelină, cimbrul, dafinul.

Sparge grosier boabele de enibahar într-un șervet sau mojar. Pune-le într-o tigaie uscată, fără ulei, împreună cu semințele de chimen. Lasă-le un minut-două până se simte mirosul. Macină-le apoi și adaugă-le în oală.

Pune oala la foc mic. Lasă legumele să fiarbă aproximativ 30 de minute.

Scoate legumele cu o spumieră și păstrează-le într-un castron acoperit. Pune oasele în supă. Deglasează tava în care s-au rumenit: toarnă vinul roșu, desprinde caramelul cu o spatulă de lemn, lasă să se evapore alcoolul, apoi toarnă totul peste oase.

Lasă oasele să fiarbă la foc mic aproximativ 40 de minute. Adaugă sucul de roșii, legumele fierte și mai lasă 5 minute la clocot mic.