Supa concentrată de vită se obține din oase de vită și are o mulțime de beneficii. Află cum o prepari, la ce o folosești și ce nutrienți conține.

Ce este supa concentrată de vită. Cum se obține și de ce e bine să o ai tot timpul în frigider sau congelator

Iată cum se prepară supa concentrată de vită pentru supe, tocănițe și alte rețete, prin rumenirea oaselor cu măduvă și fierberea lor cu legume și ierburi aromate.

Ce este supa concentrată de vită

Supa concentrată de vită este făcută din oase de vită cu măduvă și gătită mult timp la foc lent pentru a extrage aromă și nutrienți din oase și din orice carne și grăsime rămase pe ele. Uneori se adaugă și legume și bucăți de carne, dar nu întotdeauna.

De asemenea, supa concentrată de vită are foarte puțină sare sau deloc.

Cum se face supa concentrată de vită

Trucul esențial este să prăjiți oasele mai întâi pentru a obține o aromă caramelizată, apoi să le puneți în apă până dau în fiert, le lăsați să se gătească așa, la foc mic, pentru câteva ore.

În această supă concentrată de vită, ajută să includeți câteva bucăți de vită sau de carne de tocană, precum și legume și ierburi aromate.

De asemenea, câteva oase de vițel vor ajuta la furnizarea de gelatină supei.

Cum să vă faceți acasă propria supă concentrată de vită

Supă concentrată de oase de vita, pusă la fiert
Supă concentrată de oase de vita, pusă la fiert

Dacă faceți mai multă supă concentrată de vită și o înghețați, puteți economisi niște bani dar și timp pentru altădată.

Dar motivul principal este că o cantitate mai mare va fi și mai aromată datorită ingredientelor din belșug, dar va avea și o textură unică, pe care nu o veți găsi la cea cumpărată din magazin.

Ce nutrienți conține supă concentrată de oase de vită

Conținutul de nutrienți al supei concentrate de vită depinde de ingredientele sale și de calitatea acestora:

  • Osul în sine produce minerale precum calciu și fosfor. În plus, poate fi bogat în sodiu, magneziu și potasiu.
  • Măduva osoasă vă oferă vitaminele A, B2, B12 și E, plus Omega-3, Omega-6 și minerale precum calciu, fier, seleniu și zinc.

Rețeta de supă concentrată de vită

Preparare 10 minute
Gătire 6 ore și 45 minute
Timp total 6 ore și 55 minute

Ingrediente

  • 2 - 2,5 kg oase de supă de vită (cu multă măduvă), respectiv câteva oase ale articulațiilor, dacă este posibil tăiate și includeți cel puțin câteva oase de vițel dacă puteți, pentru gelatina lor
  • 500 de grame de tocană de carne (ceafă sau friptură de flanc) și/sau resturi de vită, tăiate în bucăți de 5 cm
  • Ulei de măsline
  • 1 până la 2 cepe medii, tăiate în sferturi
  • 1 până la 2 morcovi mari, tăiați în bucăți de 2,5 până la 5 cm
  • 1 bucată mare de țelină, tăiată în bucăți de 2,5 cm
  • 2 până la 3 căței de usturoi, curățați
  • Pătrunjel proaspăt, inclusiv tulpini și frunze
  • 1 până la 2 foi de dafin
  • 10 boabe de piper

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200°C.

Adăugați puțin ulei de măsline peste bucățile de carne, morcovi și ceapă.

Puneți oasele, carnea tocană sau bucățile de vită, morcovii și ceapa într-o tigaie mare, puțin adâncă.

Dați la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, întorcând oasele și bucățile de carne de pe-o parte pe alta, la jumătatea timpului de gătit, până se rumenesc frumos. Dacă oasele încep să se ardă pe durata acestui proces de gătit, reduceți căldura. Ar trebui să se facă bine, dar nu să se ardă.

Când oasele, carnea și legumele s-au rumenit frumos, scoateți-le și puneți-le într-o oală mare. Adăugați apă fierbinte și dați prin răzătoare bucățile rumenite.

Așezați tigaia pe plită la foc mic. Turnați o jumătate de cană sau chiar o cană de apă fierbinte și cu ajutorul unei spatule de metal luați toate bucățile rumenite lipite de fundul tigăii.

Apoi, puneți bucățile și apă în oală. Adăugați țelină, usturoi, pătrunjel, foi de dafin și boabe de piper în oală. Umpleți cu apă rece și acoperiți conținutul cu 3 până la 5 cm.

Puneți oala la foc mic pentru că temperatura apei ar trebui să fie între 80° și 90°C. Supa concentrată de vită ar trebui să fie făcută la foc mic, fierbând ușor. (Este posibil să fie necesar să puneți oala pe cel mai mic ochi, la cea mai scăzută temperatură sau în cazul în care utilizați o oală sigură pentru cuptor, puneți-o la cuptor la 90°C.)

Acoperiți vasul cu un capac și lăsați totul să fiarbă la foc mic și încet timp de 3 până la 6 ore. Nu amestecați supa concentrată în timp ce gătiți pentru că nu este indicat să se tulbure.

Pe măsură ce se gătește, grăsimea va fi eliberată din măduva osoasă și din carnea tocată și se va ridica deasupra.

Din când în când, verificați supa și folosiți o lingură mare de metal pentru a îndepărta grăsimea și orice reziduu ce se ridică la suprafață. (Nu puneți această grăsime în scurgerea bucătăriei. Se va solidifica și vă va înfunda țevile. Puneți-o într-un castron sau într-un borcan pentru a o păstra pentru gătit sau pentru a o arunca).

La sfârșitul timpului de gătire (minimum 3 ore, 6 până la 8 ore ar trebui dacă puteți face acest lucru) utilizați o lingură sau o strecurătoare pentru a îndepărta ușor oasele, bucățile de carne și legumele din oală și aruncați-le. (Dacă vedeți o bucată de măduvă, gustați, este delicioasă.)

După aceea, puneți o strecurătoare fină într- o altă oală mare (8 litri) (sau acoperiți cu câteva straturi de tifon dacă aveți). Turnați supa prin sită pentru a strecura tot ceea ce a rămas solid. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se pune la frigider.

Odată ce cupa concentrată de vită s-a răcit, orice grăsime rămasă se va fi ridicat deasupra și s-a solidificat. Grăsimea formează un strat protector împotriva bacteriilor în timp ce supa este în frigider.

Dacă intenționați să o înghețați, îndepărtați și aruncați totuși grăsimea, turnați-o într-un borcan sau într-un recipient de plastic. (De asemenea, puteți să îndepărtați grăsimea și să fierbeți supa pentru a deveni mai concentrată, astfel încât să nu ocupe atât de mult spațiu de depozitare.)

Nu umpleți tot recipientul cu supă, lăsați puțin spațiu în partea de sus a borcanului, astfel încât să vă asigurați că pe măsură ce stock-ul îngheață și își mărește volumul nu îl va sparge.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies cam 16 porții.

O porție de supă concentrată de vită are 504 calorii.

  • Calorii

    504kcal

  • Proteine

    46g

  • Carbohidrați

    2g

  • Zaharuri

    1g

  • Grăsimi

    35g

  • Grăsimi saturate

    15g

  • Colesterol

    170mg

  • Sodiu

    126mg

  • Potasiu

    480mg

  • Vitamina C

    2mg

  • Calciu

    32mg

  • Fier

    5mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Depozitarea sau congelarea

Supa concentrată  de vită o puteți depozita la frigider până la o săptămână. Dar este important să lăsați stratul de grăsime ce se formează deasupra, care odată răcit, va adăuga un strat protector împotriva bacteriilor în timp ce este la frigider.

Supa concentrată de vită poate fi congelată timp de 3 până la 5 luni în pungi cu fermoar sau în recipiente pentru congelator (nu uitați, lăsați spațiu în partea de sus pentru extindere pe măsură ce bulionul îngheață).

Congelați în cantități potrivite pentru a o dezgheța și folosi o singură dată.

Totuși, în cazul în care v-a mai rămas puțin, congelați în tăvițe pentru cuburi de gheață. Odată congelat, puneți cuburile de supă de vită într-o pungă cu fermoar pentru a le folosi atunci când o supă sau o tocană are nevoie doar de puțin mai multă aromă.

Se poate bea supa concentrată de vită?

Datorită aromei puternice ce provine din oase, legume și ierburi, puteți bea supa concentrată de vită.

Oamenii fac adesea acest lucru pentru a trata o răceală sau o gripă. De fapt, consumul de supă caldă și aburindă reprezintă o modalitate eficientă de a fluidiza mucusul atunci când aveți nasul înfundat.

Se poate folosi supa concentrată de vită pentru a găti pui?

Puiul poate completa carnea de vită, dar nu și invers. Acest lucru se datorează aromei bogate, dar total diferită, pe care o oferă supa concentrată de vită, și care va copleși inevitabil aromele de pui.

Beneficiile consumului de supă concentrată de vită

Supa concentrată de vită conține o serie de nutrienți sănătoși și benefici pentru organism.

Poate avea efecte antiinflamatorii, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății oaselor și articulațiilor și poate îmbunătăți calitatea somnului. Și asta pentru că oasele animalelor sunt bogate în calciu, magneziu, potasiu, fosfor și alte oligominerale - aceleași minerale necesare pentru a vă construi și întări propriile oase.

De asemenea, supa concentrată de vită conține mulți alți nutrienți sănătoși, inclusiv vitamine, aminoacizi și acizi grași esențiali.

Gelatina din supa de oase susține chiar și o digestie sănătoasă. Poate fi benefică pentru persoanele cu intestin permeabil, precum și pentru bolile intestinale iritabile și inflamatorii.

Aminoacizii pot ajuta la combaterea inflamației. Din acest motiv, consumul supei poate ajuta la protejarea împotriva bolilor și la diminuarea simptomelor osteoartritei.

De asemenea, s-a demonstrat că gelatina din supa de oase de vită oferă o senzație de sațietate. Consumul regulat poate reduce aportul de calorii, ceea ce duce la pierderea în greutate în timp.