Combinatia clasica de cartofi si praz merge perfect cu Gorgonzola. Vei obtine o tarta cu gust bogast si rafinat.

Tarta Cu Cartofi, Praz Si Gorgonzola
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • Pentru umplutura:
  • unt
  • 3 buc praz, tocat
  • 5 crengute de cimbru proaspat
  • 450g cartofi noi, taiati cubulete
  • 140g Gorgonzola, maruntita
  • 50g nuci tocate
  • Pentru aluat:
  • 500g faina
  • 220g unt
  • un varf de cutit de sare
  • 2-4 linguri de apa rece
  • 1 ou, batut

Mod de preparare

1. Pentru a face aluatul, se pune faina intr-un bol si se amesteca cu untul cu varful degetelor pana cand amestecul se aseamana cu pesmet. Se adauga sare si se amesteca. Treptat, se adauga apa, pana cand se formeaza un aluat. Se ruleaza sub forma unui dreptunghi si se acopera cu folie.

2. Se topeste untul pentru umplutura intr-o tigaie mare, la foc mediu, apoi se adauga prazul si frunzele de cimbru. Se asezoneaza si se prajeste usor, acoperit, timp de 10-15 minute pana se inmoaie. Se ia de pe foc.

3. Intre timp, se pun cartofii intr-o cratita mare de apa cu sare si se fierb timp de 10 minute, se scurg, apoi se adauga la amestecul de praz si se amesteca usor. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se adauga gorgonzola si nuci. Se asezoneaza.

4. Se incalzeste cuptorul la 200C. Se scoate aluatul din frigider si se taie pe jumatate. Pe o suprafata presarata cu faina, se ruleaza jumatate din aluat pana ajunge la grosimea unei monede, apoi se transfera in tava, acoperind inclusiv partile laterale. Se pune umplutura rece deasupra. Se intinde restul aluatului, se taie in fasii subtiri, apoi se pun peste umplutura, intersectandu-le. Se perie cu oul batut. Se coace timp de 25 de minute pana devine aurie. Se raceste usor in tava. Se serveste cald sau rece.