Sosul Gorgonzola este un sos bogat și decadent, preparat cu brânză gorgonzola, parmezan ras și smântână.

Cum faci sos gorgonzola pentru friptură sau paste

Un sos Gorgonzola cald și cremos completează perfect o friptură suculentă. De asemenea, poate fi folosit pentru pui la grătar, ca garnitură pentru varza de Bruxelles la cuptor, ca sos pentru pâinea cu usturoi sau ca sos pentru legume.

Sosul Gorgonzola se prepară ușor pe aragaz și se servește alături de friptură, paste, gnocchi și multe altele!

Ce este Gorgonzola?

Brânza Gorgonzola este un tip de brânză albastră originară din orașul Gorgonzola din nordul Italiei. Culoarea albastră esre rezultatul creșterii bacteriilor în timpul procesului de maturare. Textura sa poate fi fie cremoasă, fie sfărâmicioasă și cu cât se învechește mai mult, cu atât va fi mai picantă.

Deși brânza are uneori o reputație proastă din cauza conținutul de grăsimi, tocmai grăsimea este cea care oferă majoritatea beneficiilor pentru sănătate. Și pentru că această brânză conține 100% lapte de vacă, este plină de minerale esențiale, inclusiv calciu și vitamina D.

De asemenea, brânza gorgonzola nu are carbohidrați.

Ingrediente necesare pentru prepararea sosului gorgonzola

  • Smântână: Baza sosului se obține din fierberea smântânii până când aceasta se reduce și se îngroașă.
  • Usturoi: Pentru a infuza sosul cu aromă de usturoi.
  • Brânză Gorgonzola: Aroma principală a acestui sos cremos. Puteți cumpăra brânză cremoasă pe care să o tăiați în bucăți sau puteți folosi gorgonzola sfărâmicioasă - ambele sunt bune!
  • Parmezan: Parmezan proaspăt rasă se topește în sos și îi dă o aromă de nucă.
  • Pătrunjel: Pentru o aromă fină.
  • Muștar Dijon: Pentru savoare!
  • Sare kosher și piper negru: Pentru a condimenta sosul de gorgonzola.

Veți avea nevoie, de asemenea, de o tigaie medie pentru sos și de un tel.

Nu este nevoie să adăugați unt în această rețetă, sosul este destul de gros și cremos de la smântâna, gorgonzola și câteva linguri de parmezan!

Cum se prepară sosul gorgonzola

Prepararea sosului de gorgonzola nu poate fi mai simplă de atât! Cel mai important lucru de reținut este că sosul va face bule și se va umfla, așa că asigurați-vă fie că folosiți o tigaie suficient de mare pentru sos, fie că sunteți dispus să supravegheați vasul pe toată durata gătirii. Dacă începe să facă bule, pur și simplu ridicați cratița și așteptați puțin, apoi continuați să gătiți.

Rețeta de sos gorgonzola

Ingrediente

  • 600 ml de smântână
  • 3 căței de usturoi curățați de coajă și zdrobiți
  • 170 de grame de gorgonzola
  • 25 de grame de parmezan, ras
  • 2 linguri de pătrunjel tocat fin
  • 1,5 lingurițe de muștar Dijon
  • 1/2 linguriță de sare Kosher
  • 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Prepararea sosului de gorgonzola nu poate fi mai simplă! Cel mai important lucru de reținut este că sosul va face bule și se va umfla, așa că asigurați-vă fie că folosiți o tigaie suficient de mare pentru sos, fie că sunteți dispus să supravegheați vasul pe toată durata gătirii. Dacă începe să facă bule, pur și simplu ridicați cratița și așteptați puțin, apoi continuați să gătiți.

Puneți smântâna și 3 căței de usturoi zdrobiți într-o cratiță medie. Dați în fiert, apoi reduceți focul și fierbeți până când se îngroașă, aproximativ 10-15 minute. Folosiți o lingură cu fantă pentru a îndepărta usturoiul, apoi aruncați-l.

Se adaugă restul ingredientelor: gorgonzola, parmezanul ras, pătrunjelul, muștarul Dijon, sarea Kosher, piperul negru, apoi amestecați până când brânza s-a topit și sosul este cremos și fin.

Cum se păstrează sosul gorgonzola

Păstrați într-un recipient ermetic în frigider și folosiți în 7 zile. Sosul poate fi reîncălzit într-o cratiță pe aragaz (la foc mediu) sau într-un bol rezistent la microunde timp de 2-3 minute.

Congelare: Se lasă să se răcească complet la temperatura camerei, apoi se transferă într-un recipient rezistent, într-o pungă cu fermoar mare, sau se poate porționa în tăvițe de cuburi de gheață pentru porții individuale mai mici. Se folosește în termen de 3 luni.