Aceasta reteta clasica de tort este potrivita pentru vara, datorita combinatiei dintre dulce si acrisor.
Timp total 1 oră
Ingrediente
- 225g unt
- 225g zahar pudra
- 4 oua
- 225g faina
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 4 linguri lapte
- zahar pudra
- Pentru crema de vanilie:
- 250ml lapte
- 1/2 baton vanilie
- 3 galbenusuri
- 45g zahar pudra
- 40g malai
- 142ml smantana
- 2 linguri de socata
- Pentru compotul de agrise:
- 400g agrise proaspete
- 50g zahar pudra
- 2 linguri socata
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se ung cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt, 2 tavi de tort. Se bat untul si zaharul pana capata o cinsistenta fina, apoi se adauga treptat ouale, cu un pic de faina. Se adauga restul de faina, vanilie si lapte, pana se omogenizeaza. Se imparte compozitia intre tavi, se niveleaza si se coace timp de 20-25 de minute. Se raceste timp de 10 minute, apoi se pune pe un raft de sarma sa se raceasca complet.2. Intre timp, se face crema de vanilie. Se incalzeste laptele si vanilia intr-o cratita, la foc mic. Se bat galbenusurile, zaharul si malaiul intr-un bol. Se incorporeaza treptat in laptele cald si se pune pe foc. Se gateste, amestecand, timp de 2 minute, pana devine foarte gros. Se scoate vanilia, se acopera cu folie si se raceste.
3. Pentru compot, se pun agrisele si zaharul intr-o cratita, la foc mediu. Se fierb timp de 10 minute, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie. Se adauga socata si zahar. Se raceste complet.
4. Se bate smantana cu socata pana formeaza varfuri rigide. Se adauga crema de vanilie. Se pune pe partea de sus a unui blat, apoi se adauga compotul agrise. Se adauga cel de-al doilea blat si se pudreaza cu zahar. Se taie si se serveste.