Turte De Creveti
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • 600g creveti mari
  • 750ml lapte
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingura ulei de masline
  • 30g unt
  • 1/2 ceapa mica
  • 1 catel de usturoi
  • 1 rosie, fara coaja si seminte
  • 1/2 lingura coriandru
  • 1/2 lingura patrunjel
  • piper
  • 1/2 lingurita paprika dulce
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper alb
  • 2 linguri de malai
  • 1 lamaie - sucul
  • 2 oua plus 1 galbenus
  • 100g pesmet
  • ulei
  • Pentru aluat:
  • 2 linguri unt
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper alb
  • 1/4 lingurita piper
  • 1/2 lingurita paprika
  • 280g faina

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 180 grade. Se pun crevetii, laptele si foile de dafin intr-o cratita mare cu capac la foc mediu, pana cand laptele da in fiert. Se lasa crevetii pentru 4 minute. Se ia cratita de pe foc si se scot crevetii intr-o tava sau farfurie mare. Laptele din cratita se pastreaza. Dupa ce se racesc putin, se curata crevetii si se pun deoparte.

2. Pentru a face aluatul, se adauga 2 linguri de unt la laptele din cratita. Se adauga sare, ardei si boia de ardei, apoi se pune tava la foc slab mediu, pana cand pur si simplu incepe sa iasa abur (nu se lasa sa fiarba). Intre timp, se cerne faina pe o coala mare de hartie de copt. Se adauga in cratita si se mesteca cu o lingura de lemn. Cand este amestecat bine, se lasa ia de pe foc si se lucreaza pe o suprafata de lucru presarata cu faina.

3. Se injumatateste aluatul si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

4. Intre timp se face umplutura. Se topesc 30g de unt intr-o cratita mare, apoi se adauga ceapa si se caleste la foc mediu timp de 10 minute sau pana cand devine usor aurie. Se adauga usturoiul si se lasa pe foc timp de 2 minute, apoi se adauga rosiile si se fierbe timp de inca 3-4 minute. Se reduce focul, apoi se adauga 250 ml de lapte si se incalzeste. Se adauga coriandru, patrunjel, piperul, boia de ardei, sare si piper alb.

5. Intr-un castron mic, se amesteca malaiul cu 2 linguri de apa pana se formeaza o pasta moale. Se adauga peste lapte, apoi se fierbe la foc mic, amestecand constant, pana cand amestecul este suficient de gros. Se asezoneaza, apoi se adauga crevetii tocat rezervate si se ia cratita de pe foc. Se acopera cu o bucata de folie si se pun deoparte.

6. Se pune jumatate din aluat pe o suprafata presarata cu faina si se intinde cu facaletul. Se taie cercuri din aluat. Se acopera cu o carpa curata si se lasa deoparte.

7. Se pune 1 varf de lingurita de umplutura in centrul fiecarui cerc de aluat. Se bate galbenușul de ou intr-un castron mic, apoi se foloseste pentru a unge marginea fiecarui cerc. Se pliaza cercurile pe jumatate pentru a inchide umplutura. Se sigileaza marginile, impingand orice bule de aer. Se pun pe foi de copt.

8. Se sparg ouale intr-un castron si se bat. Se pune pesmetul intr-un alt vas. Se trece fiecare bucata de aluat umplut prin ou, apoi prin pesmet, scuturandu-se excesul si se la prajit cate 6-7 minute, pana devin aurii.

9. Se serveste imediat, cu patrunjel proaspat tocat si felii de lamaie.