Banana bread sau chec cu banane făcut în casă, cu două ingrediente, este perfect ca gustare sau ca desert, atunci când simți nevoia de ceva bun care să-ți dea senzația de confort.

Banana bread din două ingrediente

Moale, fragedă și gustoasă, această „pâine cu banane” poate funcționa ca un adevărat „balsam pentru suflet”.

Cu un miros extraordinar și un gust pe măsură, banana bread, în traducere „pâine cu banane” sau „chec cu banane”, vă va face pe tine și pe ceilalți pofticioși ai casei să vă plimbați nerăbdători pe lângă cuptor, până când va fi gata.

Această rețetă de banana bread include doar două ingrediente. Nu este nevoie de drojdie, unt, ulei, zahăr adăugat, lactate sau ouă. Însă, se pot adăuga unele ingrediente, precum miere, ciocolată sau fructe uscate, în funcție de preferința fiecăruia.

Desertul se pregătește rapid, în aproximativ o jumătate de oră. În această rețetă, aluatul se pune în tavă, cu o lingură, astfel încât să rezulte niște „rulouri” de banana bread sau niște checuri mai mici. Însă, dacă preferi, poți coace aluatul și în varianta clasică, într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt.

Cum faci banana bread cu doar două ingrediente

Preparare 5 minute
Gătire 20 minute
Timp total 25 minute

Ingrediente

  • 120 de grame de banane foarte coapte zdrobite bine, până se formează un piure
  • 130 de grame de făină cu agent de creștere sau 130 de grame de făină amestecată într-un bol cu 1,5 linguriță de praf de copt și 1/4 linguriță de sare
  • Opțional: 20 – 25 de grame de nucă de cocos mărunțită neîndulcită
  • Opțional: 30 de grame de fructe uscate, precum stafide, afine sau caise
  • Opțional: 50 de grame de bucăți de ciocolată
  • Opțional: miere de albine 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se acoperă o tavă de cuptor cu hârtie de copt. Separat, într-un bol, se zdrobesc bine bananele coapte, cu o furculiță, până se formează un piure sau o pastă. Sau, și mai bine, se dau printr-un blender.

Apoi, într-un alt bol, de mărime medie, se adaugă făina cu agent de creștere sau făină, praf de copt și sare, împreună cu piureul de banane. Se amestecă totul cu o spatulă, până când se formează un aluat. Chiar dacă aluatul pare prea lipicios, nu este nicio problemă. Așa trebuie să fie.

Atenție! Dacă este amestecat prea mult aluatul, pâinea cu banane nu va ieși la fel de moale și pufoasă. De aceea, se amestecă doar până când făina este bine încorporată.

Cu o lingură, se ia din aluat. Se pun lingurile de aluat pe tava de copt, la o distanță de cinci centimetri una față de cealaltă. Cu degetele ușor umede, se netezește suprafața fiecărei bile de aluat ce în cuptor se va transforma în rulou de banana bread (ca niște pâinici mici).

Se dă tava la cuptor pentru aproximativ 20 – 22 de minute sau până când rulourile se rumenesc la capete, iar scobitoarea iese curată din ele, fără aluat moale.

Atenție! Rulourile de banana bread nu trebuie să fie lăsate prea mult la cuptor, deoarece ele se vor găti și pe măsură ce se vor răci. În final, se pot unge cu miere de albine caldă.

Cum poate fi modificată rețeta de banana bread

Banana bread, originară din America, este delicioasă ca atare, din două ingrediente. Însă, rețeta poate fi modificată după bunul plac. De exemplu, dacă este preferat un gust mai dulce, se pot amesteca în compoziție și câteva linguri de zahăr alb sau brun, după gust.

Altfel, se pot adăuga în aluat 20 – 25 de grame de nucă de cocos mărunțită sau 30 de grame de fructe uscate. Stafidele, afinele și caisele uscate tocate dau o consistență interesantă acestui preparat delicios.

În plus, se pot folosi bucăți de ciocolată. Se pregătește rețeta după instrucțiunile de mai sus, dar se încorporează în aluat și 50 de grame de bucăți de ciocolată, înainte de coacere. Se pot pune bucăți de ciocolată și deasupra.

Banana bread sau checul cu banane, în oricare dintre variantele preferate, se poate servi ca atare, lângă o ceașcă cu cafea, o cană cu lapte sau ceai, la mic dejun sau ca gustare, ori de câte ori apare pofta de „ceva bun”. 

Calorii și valori nutriționale

Un rolou de banana bread are 85 calorii.

  • Calorii

    85kcal

  • Proteine

    2g

  • Carbohidrați

    20g

  • Zaharuri

    2g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    1g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    250mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.

Cum a apărut banana bread. Preparatul are propria zi națională

Banana bread ar fi apărut în America de Nord, când praful de copt a început să fie folosit în bucătărie. Rețeta a apărut în cărțile de bucate din anii 1930. Unii istorici spun că acest preparat a fost inventat în timpul marii crize economice, din 1929 – 1933, de gospodinele care nu voiau să arunce bananele prea coapte.

Pe de altă parte, alții sunt de părere că varianta modernă de banana bread a fost dezvoltată în bucătăriile corporațiilor, cu scopul de a promova produsele din făină și bicarbonat de sodiu. Americanii au o zi națională pentru banana bread – 23 februarie.