Salată boeuf cu carne de curcan se pregătește la fel de ușor ca varianta clasică, ce conține carne de vită.
Nelipsit de pe mesele din România, mai ales de Crăciun și de Revelion, acest preparat face parte din magia Sărbătorilor de iarnă, indiferent de versiunea lui.
Această versiune conține carne de curcan, ce este mai slabă decât varianta clasică de salată boeuf cu carne de vită. Acest tip de carne este recomandat persoanelor care vor să mănânce mai dietetic, chiar și în perioada Sărbătorilor de iarnă.
Rețeta de salată boeuf cu carne de curcan
Ingrediente
Ingrediente pentru salata boeuf cu carne de curcan
- 700 de grame de piept de curcan
- 500 de grame de cartofi necurățați de coajă
- 120 de grame de țelină curățată
- 220 de grame de morcovi întregi, curățați
- 180 sau 200 de grame de mazăre din conservă, bine scursă de zeamă
- 300 de grame de castraveți murați în saramură
- 250 de grame de gogoșari în oțet, scurși de zeamă fără să fie zdrobiți
- 300 de grame de maioneză
- O lingură de muștar clasic
Ingrediente pentru maioneză de casă
- Două gălbenușuri fierte tari
- Două gălbenușuri crude
- Două linguri de muștar clasic
- 200 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
Ingrediente pentru ornarea salatei boeuf cu carne de curcan
- Albușuri fierte
- Măsline
- Gogoșari la oțet
- Castraveți murați
- Morcovi fierți
- Frunze de pătrunjel
Mod de preparare
Salata de boeuf cu carne de curcan se pregătește ușor. Mai întâi, spălați bine cartofii și puneți-i la fiert cu tot cu coajă, inițial la foc mare, iar apoi, când apa începe să fiarbă, la foc mic. Cartofii sunt gata când poate fi introdusă furculița în ei cu ușurință. După ce fierb, puneți-i în apă rece, iar când temperatura lor vă permite, curățați-i de coajă. Într-o oală, puneți la fiert și pieptul de curcan, la foc mic. Puneți la fiert și morcovii și țelina, întregi.
După ce se răcesc, tăiați carnea și toate legumele în bucăți mici, cât mai egale. Într-un castron încăpător, puneți mai întâi carnea, după care mazărea, țelina, morcovii, castraveții, gogoșarii și în cele din urmă cartofii. Potriviți gustul cu sare.
Abia după aceea, puneți și maioneza, amestecând încet. Ulterior, puneți salata la frigider. Dacă doriți să fie mai acră, puteți să mai adăugați puțin muștar sau murături. Înainte de a o servi, o puteți orna cu albușuri fierte, măsline, gogoșari la oțet, castraveți murați, morcovi fierți și frunze de pătrunjel. De exemplu, din albușuri date pe răzătoare, bucăți de măsline și o bucățică de morcov puteți forma un om de zăpadă.
Cum se face maioneza de casă pentru salata boeuf
Dacă doriți să folosiți maioneză de casă, o puteți pregăti ușor. Aveți nevoie doar de două gălbenușuri fierte tari, două gălbenușuri crude, două linguri de muștar clasic și de 200 de mililitri de ulei.
Modul de preparare este următorul: Amestecați bine gălbenușurile fierte tari cu cele crude și cu cele două linguri de muștar clasic. Apoi, turnați uleiul, puțin câte puțin, continând să amestecați, până când obțineți o maioneză bine legată. Puteți adăuga și câteva picături de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, dacă doriți.
Câte calorii are salata boeuf cu carne de curcan și cât de sănătoasă este
În orice variantă ați alege să pregătiți salata de boeuf, dacă aceasta conține maioneză, atunci preparatul are multe calorii. Maioneza se pregătește cu ulei, iar fiecare lingură de ulei are câte 80 până la 100 de calorii, indiferent de tipul de ulei folosit.
Prin urmare, ar trebui să mâncați salată de boeuf cu măsură. O porție ar trebui să aibă aproximativ două sau trei linguri și doar 300 de calorii, mai ales când o serviți ca aperitiv în perioada Sărbătorilor.
Rețeta originală a salatei boeuf, inventată cu 160 de ani în urmă
Versiunea originală a salatei de boeuf ar fi fost creată prin 1860, în urmă cu aproximativ 160 de ani, de renumitul bucătar rus cu origini belgiene și franceze Lucien Olivier, bucătar-șef extrem de celebru la Emitaj, unul dintre cele mai faimoase restaurante din istoria Moscovei.
Bucătarul Lucien Olivier a păstrat secretă rețeta salatei. Celebrul bucătar a murit în Ialta, oraș din Crimeea, în anul 1883, la vârsta de doar 45 de ani, din cauza unor probleme la inimă. A fost înmormântat în cimitirul istoric Vvedenskoye din Moscova.
În varianta originală, salata de boeuf ar fi conținut alimente scumpe, precum carne de vânat și raci. În prezent, rușii o prepară asemănător cu felul în care o gătesc românii, dar sub denumirea de „salata Olivier”, din: cartofi tăiați mărunt, morcovi, murături, ouă fierte, mazăre dulce, ceapă și șuncă sau piept de pui, toate amestecate cu un dressing simplu făcut cu maioneză, sare și piper.