In mod traditional pentru o ocazie speciala, Basbousa este un desert care poate fi gasit in toate tarile arabe. Versiunea aceasta este dulce si lipicioasa, cu aroma de citrice.
Timp total 40 minute
Ingrediente
- Pentru sirop:
- 450g zahar pudra
- 2 linguri suc de lamaie sau portocale
- Pentru blat:
- 110g unt, topit
- 280ml iaurt grecesc
- 200g zahar pudra
- 240g gris
- 1 lingura praf de copt
Mod de preparare
1. Pentru a face siropul, se pun zaharul si 340ml de apa rece intr-o tigaie la foc mediu si se lasa sa se dizolve zaharul. Se adauga sucul de lamaie sau de portocale si se da in fiert. Odata ce incepe sa fiarba, se reduce caldura si se fierbe usor timp de 8-10 minute. Se ia de pe foc.2. Se incalzeste cuptorul la 180C. Intr-un bol, se combina untul, iaurtul si zaharul folosind o lingura de metal. Intr-un castron mare separat, se combina grisul si praful de copt. Se incorporeaza cu grija amestecul de unt in gris pana la omogenizare.
3. Se toarna aluatul in tava si se coace timp de 25 de minute, pana devine auriu si o scobitoare introdusa in mijloc iese curata. Se toarna incet siropul peste blat pana cand nu mai poate fi absorbit. Se raceste, apoi se taie si se serveste.