Salata de icre cu griș este un aperitiv cunoscut, ce poate fi servit în orice moment al zilei. Iar la petreceri sau mese festive, invitații o adoră pe felii de pâine prăjită, în tartine sau în cupe de legume.

Salată de icre cu griș

Cel mai important este, când vreți să faceți o salată de icre în casă, să aveți icre proaspete și sărate, dar cu moderație. Și uleiul ar trebui să fie de calitate. Și dacă veți folosi griș fiert, nu vor ieși nici grețoase și se vor freca foarte ușor.

Cum se albesc icrele

Multor gospodine le este teamă să prepare icrele pentru că necesită atenție. Și e important să iasă albe și pufoase.

Astfel, icrele de pește se pot prepara foarte simplu cu mixerul sau cu o lingură de lemn, după cum vă e mai comod. Ca și în cazul maionezei, se recomandă amestecarea într-un singur sens, iar uleiul trebuie turnat puțin câte puțin pentru a se încorpora foarte bine.

Rețeta de salată de icre cu griș

Preparare 30 minute
Gătire 10 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 100 g de icre de crap sarate
  • 500 ml de ulei rafinat de floarea soarelui
  • Sucul de la o lămâie
  • O ceapa mică
  • Apă minerală (100-150 ml)

Pentru griș:

  • O măsură de griș
  • 3 măsuri de apă

Mod de preparare

În cazul în care aveți icre foarte sărate, atunci le puteți pune într-un tifon strâns bine, într-o cană cu lapte, timp de o oră. Apoi, le stoarceți bine și le transferați în bolul în care le veți prepara.

Pentru griș: Puneți apa la fiert, iar atunci când dă în clocot, turnați grișul în ploaie și amestecați bine pentru a nu se forma cocoloașe. Lăsați-l la fiert bine, ca și cum ați proceda cu mămăliga. Apoi, se lasă la răcit pentru a se putea amesteca cu icrele.

În bolul cu icre, puneți o lingură de griș fiert și mixați bine până se omogenizează. Adăugați și câte puțin ulei, treptat, mixați din nou și turnați și câte puțin suc de lămâie (câte o linguriță).

Atunci când icrele încep să crească, mai adăugați griș și apă minerală pentru a deveni pufoase. Atenție, apa minerală rece se pune cu lingura. Nu vă speriați, dacă grișul este suficient de tare nu se vor tăia! Cantitatea de apă minerală se ajustează în funcție de consistența grișului pentru a vedea cât de tari sau cât de moi le vreți. Sucul de lămâie se pune după gust.

După ce ați adăugat tot grișul și uleiul și le-ați mixat bine, puneți și o ceapă tocată mărunt și amestecați bine. Depozitați salata într-un bol de sticlă (niciodată de metal).

Cum se prepară icrele fără să se taie

Gustul salatei de icre cu griș, făcută în casă, este întotdeauna diferit față de cea din supermarket. Și nu trebuie să vă fie frică să o pregătiți pentru că, așa cum se întâmplă mai la toate felurile de mâncare, există și un secret păstrat cu sfințenie.

Ingredientul care nu trebuie să lipsească din salata de icre este apa minerală, pe care o adăugați puțin câte puțin, în timp ce amestecați bine icrele cu uleiul și zeama de lămâie.

Iar icrele pretențioase, precum cele de știucă, de exemplu, se pot prepara pentru mai multă siguranță cu griș sau cu miez de pâine și vor fi extrem de gustoase.