Prăjitură grecească cu griș și sirop de portocale are o textură moale și o aromă intensă de citrice și se potrivește perfect lângă ceai sau cafea.

Prăjitură cu griș și sirop de portocale

Prăjitură grecească cu griș și sirop de portocale este un desert elegant, în ciuda faptului că se pregătește ușor, din ingrediente accesibile.

La această rețetă se folosește grișul obținut prin măcinarea grâului dur, spre deosebire de grâul „moale” folosit pentru a face făina măcinată obișnuită. În această rețetă, acest griș dă o aromă ce se aseamănă cu cea a nucilor, precum și o textură deosebită.

Însă, dacă nu aveți griș din grâu dur, îl puteți înlocui cu făină albă obișnuită sau cu făină integrală, dar această înlocuire va modifica ușor textura și aroma prăjiturii. Dincolo de griș, această rețetă necesită oricum și făină integrală.

Rețeta de prăjitură cu griș și sirop de portocale

Preparare 20 minute
Gătire 40 minute
Timp total 1 oră

Ingrediente

Pentru blatul prăjiturii grecești cu griș și sirop de portocale

  • 160 de grame de griș sau de făină normală ori intregrală
  • Încă 130 de grame de făină integrală
  • Două lingurițe de praf de copt
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 100 de mililitri de suc de portocale
  • Coaja de la două portocale medii, dată pe răzătoarea mică sau mărunțită fin într-un blender
  • O jumătate de linguriță de esență de vanilie de calitate
  • 225 de grame de unt nesărat, înmuiat, la temperatura camerei sau topit ușor în cuptorul cu microunde
  • 250 de grame de zahăr alb tos
  • 3 ouă mari, la temperatura camerei

Pentru sirop

  • 100 de mililitri de suc de portocale proaspăt stors
  • 100 de grame de zahăr alb tos

Pentru topping

  • 180 de grame de iaurt grecesc, opțional
  • O mână de fistic zdrobit, opțional

Mod de preparare

Cum se prepară blatul pentru prăjitură

Mai întâi, preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeți și tapetați o formă cu hârtie de copt. Puneți grișul și făina integrală sau ce făină alegeți să folosiți, praful de copt și sarea într-un bol și bateți pentru a le combina bine.

Separat, într-un alt bol, amestecați sucul de portocale proaspăt stors, coaja de protocale mărunțită fin și esența de vanilie și lăsați-le deoparte.

În bolul unui mixer vertical, bateți împreună untul și zahărul tos până când obțineți o compoziție pufoasă. Răzuiți marginile bolului cu o spatulă din silicon sau cu o lingură ori de câte ori este necesar.

Adăugați cele trei ouă mari, unul câte unul, și mixați bine după fiecare în parte, răzuind pereții bolului după fiecare adăugare.

La viteza cea mai mică a mixerului sau cu ajutorul unei spatule, încorporați ușor o treime din amestecul de făină, urmat de o jumătate din amestecul de suc și repetați procesul până când toate ingredientele sunt adăugate și amestecate ușor.

Răsturnați aluatul gros în forma de copt pregătită și coaceți timp de 40 sau 45 de minute, până când o scobitoare iese din blat având doar câteva firimituri pe ea. După aproximativ cinci minute în care lăsați blatul la răcit, scoateți-l din formă și lăsați-l să se răcească complet pe un grătar de răcire.

Pentru siropul de portocale

Pentru a face siropul de portocale, nu trebuie decât să turnați sucul de portocale și zahărul într-o cratiță mică. Puneți cratița pe aragaz la foc mic și amestecați ușor până când zahărul se dizolvă complet.

Aduceți siropul la punctul de fierbere, la foc mic, până când cantitatea acestuia se reduce la o jumătate din cât era era inițial.

Pentru topping

După ce blatul prăjiturii și siropul de portocale s-au răcit, înțepați partea de sus a blatului cu furculița din loc în loc, astfel încât siropul să poată pătrunde mai bine. Turnați aproximativ o jumătate din cantitatea de sirop, păstrând restul pentru servire.

În cazul în care siropul se adună în centrul prăjiturii, folosiți o pensulă de bucătărie sau o lingură pentru a-l împrăștia cât mai uniform pe toată suprafața acesteia. În cele din urmă, întindeți iaurtul grecesc peste prăjitură și presărați fisticul mărunțit fin. Serviți cu siropul de portocale rămas.

Ce ingrediente puteți înlocui în această prăjitură grecească

Portocală: Dacă doriți, puteți înlocui portocala cu lămâie sau cu o combinație de portocală și lămâie pentru a obține o prăjitură delicioasă cu citrice.

De altfel, puteți transforma această prăjitură complet, nu doar prin înlocuirea portocalelor cu lămâi, ci și folosind orice alt tip de citrice doriți. Rezultatul nu are cum să fie altfel decât minunat.

Făină simplă: Puteți înlocui grișul cu făină simplă, însă trebuie să țineți cont că desertul preparat în acest fel va avea o aromă și o textură ușor diferite.

Făină de migdale: De asemenea, puteți să schimbați făina simplă cu făină de migdale pentru a-i da prăjiturii o aromă de migdale și o textură mai densă.

Sirop de portocale: Puteți schimba siropul de portocale cu puțină miere de albine, dacă preferați acest ingredient.

Sfaturi și trucuri pentru cea mai bună prăjitură grecească cu sirop de portocale

Pentru a obține cea mai bună prăjitură grecească cu sirop de portocale, asigurați-vă că lăsați siropul să se răcească înainte de a-l adăuga la prăjitură. Altfel, s-ar putea ca acesta să facă prăjitura să se înmoaie prea tare.

În cazul în care siropul este prea gros - acest lucru se poate întâmpla dacă l-ați gătit un pic prea mult timp, nu este nicio problemă. Pur și simplu adăugați puțină apă și amestecați-l. S-ar putea să fie nevoie să faceți acest lucru pe foc, pentru a-l încorpora corect.

Folosiți o furculiță pentru a face găuri în prăjitură. Acest lucru îi va permite siropului să se scurgă ici și colo pe toată prăjitura.

În cazul în care tortul are o mică adâncitură în mijloc, asigurați-vă că nu lăsați siropul să se adune acolo prea mult timp. Folosiți o pensulă de bucătărie sau chiar și doar o lingură pentru a-l întinde pe toată partea de sus a blatului.

Nu schimbați iaurtul grecesc cu cremă de unt, chiar dacă ați putea avea această tentație, în cazul în care nu preferați iaurtul. Este mai bine să omiteți cu totul să adăugați iaurt, dacă nu vă place. Rolul acestuia în această rețetă este de a echilibra dulceața prăjiturii și a siropului de portocale. În plus, puteți omite fisticul mărunțit, dacă nu este pe gustul dumneavoastră.