Descoperă secretul unei budinci de ciocolată la cuptor perfecte. Rețeta detaliată, sfaturi și variante pentru un desert delicios și cremos care va impresiona pe oricine.

Budincă de ciocolată la cuptor - desertul irresistibil

Un bol de budincă de ciocolată simplă sau cu aromă de portocale este un adevărat balsam pentru suflet, binevenit oricând - fie într-o zi în care vrei să sărbătorești ceva, fie într-o zi proastă în care ai nevoie de puțin confort. Modul de pregătire este extrem de ușor, iar ingredientele necesare sunt accesibile.

Budinca de ciocolata la cuptor este un desert popular in multe culturi din intreaga lume. Prepararea este simplă și implică amestecarea ingredientelor principale și coacerea amestecului într-un cuptor preîncălzit.

Ai nevoie cam de un sfert de oră sau mai puțin ca să pregătești această budincă de ciocolată, după care trebuie să aștepți 30 de minute cât timp desertul trebuie să stea în cuptor. Așteptarea merită, pentru că această budincă plină de ciocolată, densă și însiropată este pur și simplu delicioasă.

Rețeta de budincă de ciocolată la cuptor

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

Pentru budincă

  • 100 de grame de unt topit, plus încă puțin pentru a unge tava
  • 250 de grame de făină
  • 140 de grame de zahăr pudră
  • 50 de grame de cacao
  • Două lingurițe de praf de copt
  • Coaja și sucul de la o portocală netratată
  • 3 ouă
  • 150 de mililitri de lapte
  • 100 grame de ciocolată cu lapte și portocale sau ciocolată cu lapte simplă, ruptă în bucățele
  • Frișcă simplă sau înghețată, pentru servire

Pentru sos

  • 200 de grame de zahăr alb sau zahăr brun
  • 25 de grame de cacao

Mod de preparare

Pasul 1

Unge cu unt o tavă de copt cu capacitatea de doi litri și preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius sau 160 de grade Celsius cu ventilator ori treapta 4 la un cuptor cu gaz.

Pune ceainicul pe foc. Într-un castron încăpător, pune făina, zahărul pudră, 50 de grame de cacao, praful de copt, coaja de portocală și un vârf de cuțit de sare. Amestecă sucul de portocale și pulpa rămasă în storcător, ouăle, untul topit și laptele, apoi toarnă compoziția peste ingredientele uscate și amestecă până când se omogenizează. Încorporează bucățile de ciocolată și toarnă totul în vasul de copt.

Pasul 2

Amestecă 300 de mililitri de apă clocotită din ceainic cu zahărul și cacaua pentru sos, apoi toarnă totul peste aluatul de budincă. Nu îți face griji, va arăta foarte ciudat în această etapă, dar este în regulă.

Dă budinca la cuptor pe raftul din mijloc al cuptorului, pentru 30 de minute, până când suprafața pare fermă, crescută și crocantă. Pe măsură ce pui cu lingura budincă în bolurile de servire, ar trebui să găsești un sos de ciocolată lucios și bogat sub blat. Cel mai bine este să o servești imediat cu înghețată de vanilie sau cu frișcă simplă, deși este minunată și ca atare, fără niciun alt topping. 

Topping-uri pentru budinca de ciocolată

Budinca de ciocolată la cuptor poate fi servită ca atare sau cu diverse toppinguri, cum ar fi:

  • Friscă: un topping clasic care conferă budincii o aromă delicioasă
  • Fructe: un topping sănătos și răcoritor care poate fi folosit în orice anotimp
  • Sos de ciocolată: un topping bogat și aromat care completează perfect gustul budincii

Cum poți modifica rețeta

În cazul în care ai vrea să faci această budincă fără aromă de portocale poți omite pur și simplu sucul de portocală și poți folosi o ciocolată cu lapte simplă. În acest caz, tot ce trebuie să faci este să mai completezi aluatul cu puțin lapte, cât ți se pare necesar.

Însă, dacă vrei să dai totuși o aromă suplimentară acestui desert, una ce merge de minune este cea de rom. Adaugă în amestecul uscat un plic cu zahăr cu aromă de rom sau folosește o esență de rom în sirop. Rezultatul va fi minunat.

Cum poți face budinca cu ciocolată la slow cooker

În cazul în care vrei să faci această rețetă la slow cooker, o poți face fără probleme. Scoate și unge cu unt vasul slow cooker. Pune făina, zahărul pudră, cacaua, praful de copt, coaja de portocală și un vârf de cuțit de sare într-un castron încăpător.

Separat, amestecă sucul de portocale, ouăle, untul topit și laptele, după care toarnă compoziția peste ingredientele uscate și amestecă până la omogenizare. Adaugă bucățile de ciocolată și răstoarnă întregul amestec în vas.

Amestecă 300 de mililitri de apă clocotită cu zahărul și cacaua, apoi toarnă acest amestec peste aluat. Pune din nou vasul la baza slow cooker-ului, acoperă și gătește budinca la temperatură ridicată timp de trei ore.

Calorii și valori nutriționale

Budinca de ciocolată la cuptor este un desert relativ nutritiv. O porție de 100 de grame de budincă de ciocolată la cuptor conține, în medie:

  • Calorii: 250 -300
  • Proteine: 5 grame
  • Grăsimi: 15 grame
  • Carbohidrați: 25 grame

Fiind un desert, budinca de ciocolată trebuie consumată cu moderație, în special din cauza conținutului de zahăr. În plus, ciocolata și untul folosite în budincă adaugă grăsimi saturate și calorii suplimentare.