Traditionalul orez cu lapte, transpus intr-o reteta sofisticata.
Timp total 1 oră și 15 minute
Ingrediente
- 500ml lapte
- 150ml smantana
- 50-65g zahar pudra
- 100g orez
- 100g ciocolata alba
- Pentru compot:
- 3 portocale mari
- 1 lamaie mare
- 100g zahar pudra
- 600g rubarba, curatata, taiata in bucati de 2,5 cm
- 4buc fructul pasiunii
Mod de preparare
1. Pentru compotul de rubarba si fructul pasiunii, se taie 3 bucati de coaja de lamaie si 3 de portocala, apoi se stoarce sucul din toate fructele citrice. Se pun sucul de la portocale si de la lamaie, zaharul si bucatile de coaja intr-o tigaie de mica adancime si se da in fiert. Se adauga rubarba si se fierbe usor timp de 5-7 minute. Se scoate rubarba cu o spumiera si se pune intr-un castron. Se strecoara siropul, apoi se scoate si se arunca coaja. Se pune, din nou, siropul in tigaie si se fierbe pana scade la 100 ml.2. Intre timp se injumatatesc 3 dintre fructul pasiunii si, cu o lingura, se scoate pulpa si se pune intr-o sita asezata peste un bol. Se freaca sucul prin sita, se arunca semintele si se amesteca sucul in siropul de citrice. Se toarna siropul peste rubarba si se pastreaza cald. Se injumatateste si se indeparteaza pulpa din ultimul fructul pasiunii si se pune deoparte.
3. Pentru budinca de orez, se pun laptele, smantana, zaharul si orezul intr-o cratita, se da in fiert si se lasa sa fiarba timp de 25-30 minute, amestecand in mod regulat si asigurandu-va ca nu se lipeste, pana cand orezul este fiert, iar amestecul este gros si cremos. Se ia de pe foc si adauga ciocolata alba. Se acopera cratita si se lasa timp de 5-10 minute. Se imparte budinca de orez cald in boluri si se serveste cu compotul de rubarba si fructul pasiunii.