Dacă vrei o gustare rapidă, crocantă și cu gust intens, încearcă calamarii pane în crustă de bere neagră.

Calamari pane (cu bere neagră)

Calamarii pane cu bere neagră sunt o gustare rapidă și ușor de făcut acasă. Se prăjesc repede, ies crocanți la exterior și moi la interior. Sunt perfecți ca aperitiv sau alături de o salată simplă.

Berea neagră dă crustei o culoare frumoasă și un gust ușor dulce-amărui. Față de berea blondă, berea neagră face aluatul mai dens și mai aromat. Calamarii rămân fragezi, iar crusta nu se înmoaie ușor.

Rețeta nu e dietetică, pentru că se prăjește în ulei, dar e o alternativă mai bună decât produsele semipreparate. Știi exact ce pui în farfurie și poți regla cantitatea de sare și ulei după gust.

Dacă nu ai calamari, poți folosi același aluat pentru pește alb (cod, șalău, doradă, merluciu) sau chiar creveți. Merge bine și pentru inele de ceapă, dacă vrei o variantă fără fructe de mare.

Preparare 10 minute
Gătire 10 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 500 grame inele de calamari (proaspeți sau congelați, bine scurși)
  • 150-200 grame făină albă
  • 2 ouă
  • 250 ml bere neagră (rece, pentru o crustă aerată)
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat
  • 1/2 linguriță usturoi pudră (opțional)
  • Ulei pentru prăjit
  • Felii de lămâie, pentru servit

Mod de preparare

Dacă folosești calamari congelați, lasă-i să se dezghețe complet, apoi tamponează-i cu șervete de hârtie. Trebuie să fie uscați, altfel nu se prind bine în crustă.

Într-un bol adânc, bate oul cu sarea, piperul și usturoiul pudră. Adaugă făina și berea neagră treptat. Amestecă până obții un aluat semi-gros, puțin mai subțire decât cel de clătite. Dacă e prea dens, mai pune puțină bere.

Toarnă uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiță și lasă-l să se încingă bine (aprox. 180 de grade). Poți testa cu o picătură de aluat – dacă se ridică imediat la suprafață, e gata.

Trece fiecare inel de calamari prin aluatul cu bere și pune-l direct în uleiul fierbinte. Nu prăji prea mulți deodată, ca să nu scadă temperatura uleiului.

După 2-3 minute, când devin aurii și crocanți, scoate-i pe șervete de hârtie.

Presară puțină sare peste ei și servește cu lămâie sau sos de usturoi, maioneză, sau chiar un sos picant.

Note

  • Dacă vrei o crustă și mai crocantă, poți adăuga o lingură de amidon de porumb în aluat.
  • Berea neagră dă o aromă ușor caramelizată. Poți folosi și bere blondă, dacă vrei un gust mai neutru.
  • Folosește bere rece, direct din frigider. Asta ajută aluatul să fie mai aerat.
  • Usucă bine calamarii înainte de a-i trece prin aluat.
  • Nu prăji prea mulți odată, ca să nu scadă temperatura uleiului.
  • Nu îi prăji prea mult, altfel calamarii devin tari și cauciucați.