Desi nu suficient apreciata atunci cand prepari dulciuri, berea neagra este ingredientul secret al acestei prajituri.
Timp total 1 oră și 10 minute
Ingrediente
- 250ml bere neagra
- 100g cacao
- 1 lingura de bicarbonat de sodiu
- 350g zahar brun
- 4 oua
- 180ml smantana
- 250g faina
- sare
- Pentru glazura:
- 100g crema de branza
- 50g zahar
- 45ml smantana
Mod de preparare
1. Se incalzeste cuptorul la 170C. Se unge o tava si se tapeteaza cu hartie de copt. Se pune berea intr-o cratita si se da in fiert, apoi se adauga cacao si bicarbonatul de sodiu si se amesteca. Se iade pe foc.2. Se amesteca zaharul si ouale intr-un castron. Se adauga smantana, apoi amestecul fierbinte si se amesteca bine. Se incorporeaza faina si se adauga sarea. Se toarna in tava si se coace timp de 40 de minute, pana cand creste si se este ferm la atingere. Se lasa sa se raceasca in tava timp de 10 minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet.
3. Intre timp, se pune crema de branza intr-un castron si si se adauga zaharul. Se bate bine pana cand se formeaza o crema. Intr-un castron separat, se bate smantana si se adauga peste crema de branza.
4. Cand tortul este complet rece, se taie pe jumatate, pe orizontala si se imprastie glazura peste jumatatea inferioara a tortului, apoi se pune cealalta jumatate deasupra.
5. Se taie in felii si se serveste cu unt de arahide si Nutella.