Ceafă de porc la cuptor rumenită în cuptor, în tihnă, cu șuncă și cartofi, poate fi o variantă perfectă de cină sau prânz.

Ceafă de porc la cuptor, cu șuncă și cartofi

Ceafa de porc este delicioasă, dar are un conținut puțin mai mare de grăsimi. Asta o face super aromată și reprezintă o alegere perfectă pentru a fi gătită în cuptor.

Astfel, grăsimea sa se va transforma într-un sos delicios pe care îl puteți folosi atunci când o serviți. Trebuie doar să puneți ceafa de porc la cuptor, pe un pat de ceapă și se adaugă câteva legume și cartofi la mijlocul procesului de gătire. În acest fel, părțile laterale se rumeni bine, iar combinația va fi savuroasă.

Rețeta de ceafă de porc la cuptor. cu șuncă și cartofi

Preparare 15 minute
Gătire 2 ore și 20 minute
Timp total 2 ore și 35 minute

Ingrediente

Marinada pentru ceafa de porc

  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • 120 ml de bere neagră
  • 1 lingură de muștar din cereale integrale
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • 2 lingurițe de boia dulce/ picantă după gust
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper negru
  • 3 linguri de sos de soia

Carne + Garnitură

  • 1-1,5 kg de ceafă de porc, o bucată mare
  • 5-6 cepe
  • 4-5 morcovi
  • 10 felii de bacon / slană
  • 1 kilogram de cartofi, mici
  • 120 ml bere neagră
  • 1 linguriță de condimente italiene

Mod de preparare

Începeți prin a face marinada, amestecând pur și simplu toate ingredientele enumerate mai sus.

Faceți aproximativ 10 tăieturi adânci în bucata de ceafă de porc, lăsând în același timp partea de jos intactă. Ar trebui să existe un spațiu de aproximativ un centimetru între aceste crestături, așa că orientați-vă pentru a le face în funcție de dimensiunea bucății de ceafă.

Puneți carnea într-o tavă adâncă de copt pe care o veți folosi și pentru gătit și turnați marinada peste ea. Ar trebui să o masați bine pentru a vă asigura că este bine asezonată, din toate părțile, inclusiv acolo unde ați crestat-o.

Scoateți carnea de porc din vas și lăsați-o deoparte un minut, nu curățați vasul, lăsați excesul de marinadă în interiorul ei. După aceea, puneți un strat gros de ceapă pe fundul vasului și adăugați carnea deasupra.

Introduceți și câte o felie de bacon în fiecare tăietură. Fixați părțile laterale ale fripturii cu scobitori, astfel încât să nu se „deschidă” prea mult în timp ce este la cuptor. Apoi, asezonați carnea cu ierburi italienești, acoperiți vasul cu folie de aluminiu și începeți să coaceți la 220 de grade Celsius.

După aproximativ 90 de minute este bine să o verificați. Ar trebui să fie oarecum fragedă, dar cel mai ușor este să o încercați cu o furculiță. Dacă se străpunge cu ușurință, este timpul pentru următorul pas.

Veți observa că în tavă, ceafa de porc s-a micșorat destul de mult, așa că este suficient spațiu în jurul lui. Umpleți golul cu morcovi tăiați în bucăți și cartofii mici (primii vor fi morcovii, iar cartofii vor fi așezați deasupra). Condimentați cartofii cu sare, piper și un strop de ulei de măsline.

Puneți din nou vasul la cuptor, de data aceasta fără folie de aluminiu. Ar trebui lăsat încă 45-60 de minute. Pentru a obține o culoare frumoasă a cărnii și a cartofilor, nu ezitați să setați cuptorul în modul de coacere pentru ultimele 15 minute. În acest mod, se vor rumeni și vor arăta ca la restaurant. Ca să nu mai vorbim de gust!

La final, tăiați carnea în felii mai groase, urmând crestăturile inițiale și serviți-o cu garnitura de ceapă, morcovi, cartofi, dar și cu sucul care s-a format în vas.

Beneficiile consumului de carne de porc

Carnea de porc este printre favoritele românilor, de unde și vorba: cea mai bună legumă este porcul. Însă, trebuie să știți că, pentru a aduce beneficii pentru organism, trebuie consumată cu moderație.

Carnea de porc ocupă primul loc pe podium în ceea ce privește conținutul de proteine și are astfel efecte benefice asupra pielii, ochilor, oaselor, sistemului nervos și a performanțelor mentale.

În plus, carnea de porc este bogată în magneziu, fosfor, potasiu, zinc, vitamina B, ce au un rol esențial în funcționarea normală a organismului.

Gătită la cuptor, la grătar sau la abur și cu o garnitură de legume, 100 de grame de carne slabă de porc, fără grăsime oferă aproximativ o jumătate din cantitatea de proteine din necesarul zilnic al unei persoane adulte.

La polulul opus, dacă este prăjită, gătită pane, în combinație cu cartofi, orez, pâine, va deveni bombă calorică, colesterolul va crește, iar digestia va avea de suferit și normal, vă veți îngrășa.