Toata lumea va aprecia aroma de afine, lamaie si menta din acest chec.

Chec Cu Afine, Lamaie Si Menta
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 115g unt
  • 25g menta proaspata
  • 250g afine proaspete
  • 1 lamaie mare - coaja si sucul
  • 250g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • un varf de cutit de sare
  • 225g zahar pudra
  • 2 oua
  • 120ml lapte
  • 25g de nuca de cocos
  • 100g zahar

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 180C. Se unge o o tava de chec si se tapeteaza cu hartie de copt.

2. Se toaca marunt aproximativ un sfert din frunzele de menta (1 lingura). Se pun afinele intr-un castron s se amesteca cu o lingurita de suc de lamaie si menta maruntita, apoi se lasa deoparte. Intr-un bol, se pun faina, praful de copt si sarea.

3. Cu ajutorul unui mixer electric, se amesteca untul si zaharul pudra intr-un bol mare, timp de 5 minute, pana cand compozitia este usor pufoasa. Acest lucru va fi un pic mai greu decat in mod obisnuit, din cauza proportiei mare de zahar. Se adauga coaja de lamaie. Se adauga ouale, unul cate unul si o lingura de faina cernuta. Se adauga laptele treptat, apoi faina ramasa, lingura cu lingura. Cand amestecul este omogen, se adauga nuca de cocos.

4. Se pune o treime din amestec in tava si se imprastie peste o treime din afine. Se repeta de doua ori, terminand cu un strat de afine. Se baga la cuptor timp de 60-70 de minute sau pana cand, scobitoarea infipta in mijlocul checului iese curata si fara sa se lipeasca.

5. In timp ce checul este in cuptor, se face topping-ul. Se pun restul de frunze de menta si 2 linguri de zahar granulat intr-un mojar sis e zdrobeste pana cand se formeaza o pasta verde. Se amesteca sucul de lamaie ramas (aproximativ 3-4 linguri) si se lasa la infuzat. Atunci cand se scoate checul din cuptor, se lasa sa se raceasca timp de 5 minute. Intre timp, se strecoara sucul de lamaie si se adauga zaharul granulat ramas.

6. Se pune topping-ul peste chec si se lasa sa se raceasca. Se serveste taiat in felii groase.